Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek på de "lyckliga" öarna

Lotta Lundberg: Ön
Natur & Kultur

Som ett svar på twitterkampanjen #prataomdet kommer Lotta Lundbergs roman Ön, nummer fem i ett mycket intressant författarskap. Kampanjen handlade ju om gråzonen mellan sexuellt tvång och tjatsex eller sex för familjefridens skull, och att övergrepp inte alltid får till följd att man drar sig undan fortsatt umgänge.

Romanen utspelas på en söderhavsö med varma vågor och blomkransar, med dansuppvisningar anpassade efter turister från kryssningsfartygen. Ön är en del av brittiska samväldet, och efter en säkerligen överdriven anmälan om gruppvåldtäkt skickar kolonialmakten dit tre utredare. Finns det olagliga ritualer, kan kvinnor och barn styra över sina kroppar?

Där finns sedan åratal svenska Olivia som hoppat av studierna men arbetar som läkare. Hon har ett fritt förhållande med öns starke man och har vant sig vid att ungdomar flyttar runt och kryper ned inte bara hos föräldrarna. Patienterna har inte vittnat om övergrepp, även om tidiga graviditeter förekommer.

Bengt Danielssons Söderhavskärlek (1954) citeras av en av engelsmännen. Han beskriver bröllopstraditioner på de lyckliga öarna, hur bruden utnyttjas av en lång rad män och till sist av brudgummen själv. Efteråt är hon halvdöd men stolt, menar han!

Fy fan, säger utredarna, som inte har det lätt, varken med varandra eller med uppdraget. Öarna dög när atomvapnen skulle testas, men sedan? Det lilla samhället sluter sig.

Olivia får sin bild av ön skakad. Kanske finns ändå ett grupptryck, mörkar de unga flickorna något viktigt? En svensk läsaren tänker förstås på sin egen kultur. Men Lotta Lundberg försöker inte skriva oss något på näsan. Hon bara berättar om den fuktiga värmen och Olivias lust till Taip.

Skickligt beskriver hon besökarnas relationer och obehaget inför uppdraget, som kanske både är en belöning och ett straff för misstag därhemma. Deras plötsliga lycka: För fan Thomas, tack för helvete nu har vi äntligen något att gå på.

Olivias egen gåta, vad hon rymt från, får vi ingen lösning på.