Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleken kommer att segra över näthatet – #jagärhär

Jag försöker förstå, begripa och intellektualisera, men känner mest raseri. Jag försöker fånga stråk av förklarande ord, men meningarna försvinner innan de blir tydliga, innan jag hinner koda av vad de står för. Ilskan är för stunden ett hinder för att fatta. För en anständighetens gräns har ännu en gång passerats.

Näthatet har sjunkit till en sådan stinkande dynggrund att det är snudd på overkligt. Det handlar naturligtvis om hatet som kom på sociala medier när en liten mörk pojke poserade som Lucia i Åhléns kampanj.

Hur kan vuxna människor med ord offentligt ge sig på ett litet barn? Hur kan man sjunka så lågt? Hur kan man passera alla rimliga och anständiga gränser för hur man faktiskt får bete sig som vuxen? Hur kan man skriva hatiska kommentarer om ett litet barn? Det är så osmakligt, så omoraliskt, så icke mänskligt.

Samtidigt borde man kanske ha sett det komma. Alldeles nyligen gav sig exempelvis SD-svansen på en skolpojke som ställde frågor i tv till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Pojkens ålder misstänkliggjordes på grund av hans utseende. Glöm inte att det var toppolitikern Kent Ekeroth (SD) som höll i taktpinnen och han är – trots det – omhuldad av sitt parti.

Rasistiskt hat är därmed accepterat av Sverigedemokraterna. Det gör att hatarna känner ett mod som gör att de tar sig rätten att vräka ut sig vad som helst. Det gör att hatarna känner sig som en del av en gemenskap som accepterar ett helt oacceptabelt beteende.

Det ena är kopplat till det andra. Allt hänger ihop. Men vi som inte tycker att hat och hot, eller för den delen trakasserier och drev mot barn, är något som ska ta plats i ett anständigt samhälle är faktiskt fler. I dagarna har nätet flödat av motstånd mot rasism och aktiva ställningstaganden för mångfald.

Facebookgruppen #jagärhär är ett exempel. Det var författaren Mina Dennert som startade gruppen i fråga och den har respekt för andra människor som grundkärna. Gruppen har i skrivande stund över 40 000 medlemmar. Syftet är lika enkelt som viktigt – att inte låta kommentarsfälten domineras av rasister och sexister, samt att verka för en sansad debatt.

Reglerna i Facebookgruppen är enkla. Folk uppmanas att skriva i debattrådar med alla människors lika värde som grund och avsluta med taggen #jagärhär. Detta för att visa att hatarna inte är fler.

Nättrollen har fått dominera nätdebatten för länge med sina höga skrik och sina oanständigheter. Ingen ska längre behöva möta en rasistisk hatstorm ensam i ett diskussionsforum.

Jag tar tag i min vrede och struntar i att just nu försöka förstå på djupet det som är oacceptabelt. Jag omvandlar i stället ilskan till handling. Jag går med i gruppen #jagärhär. Jag skriver en krönika. Jag agerar därmed för medmänsklighet.

Jag gör det lilla jag kan. Och vi är många som gör det vi kan för att bidra till en bättre och mer tolerant värld. Vi kommer att vinna. #jagärhär

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel