Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Här inträffade den enorma masskrocken på E4

Kaoset som utspelade sig på E4 utanför Gnarp var av ett sällan skådat slag. Omkring 40 fordon drabbades i kollisionsvågen – och många människor blev strandade längs vägrenen.

Se TV från olycksplatsen: Trafikolycka på E4 i höjd med Årskogen – lastbil och flera personbilar inblandade

Mer TV från olycksplatsen: Stor olycka på E4 – många fordon inblandade

Väderleken under fredagen bjöd på snöfall, minusgrader och SMHI gick även ut med en klass-1 varning över stora delar av Hälsingland. Vid 14:30-tiden på fredagen fick räddningstjänsten in ett larm om en trafikolycka på E4 vid Årskogen norr om Gnarp.

Hör varningen till trafikanterna: Halt på vägarna – polisen varnar trafikanter

Vad räddningstjänsten inte visste då var att olyckan skulle växa till någonting utöver det vanliga.

Bara halvtimmen efter det första larmet var det dags igen.

– Det är isgata. Det blir nya köolyckor hela tiden. Det är minst tre eller fyra köolyckor till, sade Pär Mossnelid, räddningsledare på Norrhälsinge räddningstjänst vid 15-tiden.

Läs vad räddningsledaren sa om händelsen: Räddningsledare Gunnar Lööf: "Det började med tre bilar"

Väglaget på platsen ska ha varit fruktansvärt halt vilket gav upphov till en enorm kollisionsvåg i köerna när människor försökte att få stopp på sina fordon.

I takt med att tiden gick förvandlades olycksplatsen till ett virrvarr av fordon huller om buller.

– Det smashar hela tiden. Vi kan bara uppskatta, men är uppe i 30-40 bilar som har plåtskador nu och det kommer förmodligen ytterligare att bli fler, sade Tommy Nygren, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland på fredagseftermiddagen.

Läs polisens kritik efter olyckan: Polisens ilska efter masskollisionen vid länsgränsen: "Folk överskattar sin körförmåga"

Masskrocken krävde enorma resurser av både polis och räddningstjänst – även bärgarna var hårt pressade.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, totalt kaos, sade Per-Erik Nilsson från Hudikbärgarn som under flera timmar arbetade med att få ordning på E4 under fredagskvällen.

Hör bärgarens kritik efter masskrocken: Bärgaren om läget på E4 efter masskrocken: "Folk kör som galningar"

Mer läsning

Läs mer: Polisen: Kaos på olycksplatsen – minst 30 bilar inblandade

Följ händelseförloppet här: Masskollisionen minut för minut

Har det hänt en trafikolycka just där du ska köra? Få reda på det blixtsnabbt via ett pling i telefonen. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik