Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kassakistan är full

Regeringen ”måste” leverera ett stimulanspaket till småföretagare, lyder ropet från just småföretagarna. Skanska – som inte är ett särskilt litet företag – ”kräver” i sin tur statliga insatser, förslagsvis en renovering av det så kallade miljonprogrammets fastigheter som byggdes under 50- och 60-talen. Med i kören av krav på vad regeringen ”måste” göra, ylar socialdemokratin och LO-facken och en rad andra fackförbund, politiska partier och organisationer.

Det är krav på åtgärder som leder till sänkta räntor, sänkt moms, höjda bidrag, infrastruktursatsningar, sänkta skatter, höjda skatter, et cetera, et cetera.

Världen har drabbats av en finanskris som förstärker den lågkonjunktur vi är på väg in i. Det kommer att leda till att svaga företag går om omkull, ökad arbetslöshet, och minskade skatteintäkter. Det har vi upplevt tidigare och det kommer vi obönhörligen att få uppleva igen. Förvånansvärt många anser att regeringen omedelbart, helst innan krisen var ett fullbordat faktum, skulle ha agerat. Mot detta drev har alliansministären haft is i magen. Det är bra då statens pengar är våra skattepengar.

De mycket stora summor som samlats i ladorna, resultatet av en klok och hushållande politik, är en reserv som säkerligen kommer att behöva tas i anspråk för olika investeringar. Detta för att dämpa följderna av lågkonjunkturen och se till att vi står väl rustade för att kunna dra största möjliga nytta av nästa högkonjunktur. Vi tänker främst då på ett paket innehållande satsningar på infrastruktur, främst på järnvägar och vägar.

Till sådant finns pengar att tillgå i statsbudgeten, dessbättre kan tilläggas. För hur lät det för bara några månader sedan?

Från vänster hördes då kraven på att regeringen skulle spendera, på olika reformer, gamla och nya välfärdssatsningar. Från den andra sidan, menade organisationer som Svenskt Näringsliv, att regeringens skattesänkningar var på tok för snålt tilltagna och att det stora budgetöverskottet rent av skulle vara skadligt. Att företag och medborgare "överbeskattades" till ingen nytta.

Anta att regeringen hade tillfredställt den ena eller andra sidan, eller, hemska tanke, båda. Om spenderbyxorna tagits på tidigar, skulle då dagens lågkonjunktur ha drabbat oss mindre hårt?

Svaret är nej. Den enda följden av en tömd statskassa skulle ha varit sämre förutsättningar att i dag vidta de åtgärder som kan komma att behövas.

Men var lugn för att ropen ändå skulle ha skallat i samma omfattning med krav på åtgärder mot dagens kris - diverse paket, insatser och att mer måste göras.