Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kasta inte skattepengar i det slukhål som heter Sundsvall Dragons

Sundsvall Dragons har under många år misskötts. Sportsliga framgångar är en sak, men ekonomin är usel och föreningen lever ur hand i mun. Räkningar och löner betalas regelmässigt för sent. Ibland inte alls. Föreningen har Kronofogden hängande över sig mer eller mindre konstant. Och någon styrelse har föreningen inte. Eller så har den det, men ingen vet riktigt vilka som sitter i den.

Därför är det minst sagt tveksamt om Sundsvalls kommun nu, genom Näringslivsbolaget, ska välja att förlänga sponsringsavtalet med Dragons. Någon gång får det helt enkelt vara nog med allt konstrande och schackrande från Dragons håll.

Avtalet ska enligt uppgifter gälla ungefär 800 000 kronor årligen.

I dokumentet "Riktlinjer för Sundsvalls kommunkoncern – marknadsföringsavtal" som finns att läsa på Näringslivsbolagets hemsida står bland annat att syftet med kommunal sponsring av idrottslag eller andra typer av evenemang är att skapa "förutsättningar för positiva upplevelser och en attraktiv stad" samt att "skapa positiv publicitet om Sundsvall."

Till delar har Sundsvall Dragons förstås bidragit till detta. Klubben är till exempel den enda av elitklubbarna i Medelpad som har vunnit SM-guld; två gånger dessutom. Men Dragons har inte bara bidragit till att skapa positiv publicitet. Det har också varit en del negativ publicitet förenat med klubben. Särskilt på senare tid.

På fredagen hade kommundirektör Stefan Söderlund ett möte med Dragons för att diskutera situationen, men något beslut huruvida avtalet ska förlängas eller inte fattades inte.

i lördagens ST sade Söderlund:

– Samtalet med föreningen fortgår, med den förutsättningen att innan vi kan jobba vidare med Sundsvall Dragons vill vi träffa en ny styrelse som är villig att ta ansvar för verksamheten.

Läs mer: Kommundirektörens krav för ett nytt avtal med Dragons: "Vill träffa en ny styrelse"

Det är bra. Vi delar åsikten att kommunen inte bör förlänga avtalet med Sundsvall Dragons givet det rådande läget. Först när – eller om – klubben har fått ordning på både organisation och ekonomi bör det åter bli aktuellt för kommunen att sponsra Dragons. Att kommunen ska hålla en förening som inte betalar ut löner till sina anställda under armarna är inte rimligt.

Med tanke på hur föreningen har skötts under lång tid är det egentligen ett under att kommunen inte redan tidigare har valt att dra sig undan. Styr inte Dragons upp sin organisation samt ser till att anpassa sina utgifter efter sina intäkter så bör kommunen inte vara med och finansiera detta ekonomiska slukhål.