Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåt kvinna som vill vara objekt – på egna villkor

En gång för rätt länge sedan skrev jag en kort fiktiv krönikeserie om en kvinna för dagstidningen NSD. Som illustratör anlitades serietecknaren Malin Svedjeholm. Jag har dock aldrig träffat henne eller haft någon närmare kontakt med henne. Nu är hon aktuell med samlingsalbumet Plåstra 2 – Den ännu bättre boken

Läser en intervju med Malin Svedjeholm i Duo Nöje. Där berättade hon att Plåstra för det mesta är hennes alter-ego. Det hela är mycket modigt sagt!

För Plåstra är väldigt normbrytande mot bilden hur en kvinna ska vara. Både bilden av den medvetna feministkvinnan och bilden av kvinnan som den patriarkala strukturen har format.

Plåstra går inte in i fack – förmodligen är hon alldeles för självupptagen för det. Hennes privata mål går nämligen före idealen. När hon är singel tar hon på sig en korsett för att bli attraktivt objekt för männen, Plåstra har enligt egen utsago inte tid för principer.

Plåstra anpassar sig till skönhetsnormen för hur en kvinna ska se. Men bara när hon inte är i ett förhållande. Så fort hon har pojkvän deklarera Plåstra att hon ska låta förfallet börja – hon ska sluta raka benen. I en och samma mening fångas här Plåstras komplexitet.

Plåstra ser skönhetsnormerna – en kvinna ska raka benen – och hon har anammat skönhetssynen också, eftersom hon anser att det är ett förfall att sluta raka benen. Men; samtidigt protesterar hon mot normerna genom att sluta raka benen.

Eller – det kan ju faktiskt också vara av ren lathet rakhyvlarna får nobben. Plåstra är nämligen lat – förövrigt ett av vår tids tabun. Hon är till exempel för lat för att onanera när hon är kåt, och för lat för att gå ut med soporna innan hon drar hem en kille.

Åter till singel-Plåstra som alltså går med på att vara objekt. Men parallellt gör hon själv män till objekt, ligger med dem och blir besviken när mannens kropp inte alls motsvarar förväntningarna. Just det skaver mot den feministiska tanken om att inte objektifiera människor. Samtidigt så gör Plåstra ett viktigt feministiskt sexuellt statement. Hon är kåt, både som singel och i sina relationer, och hon tar för sig.

Malin Svedjeholm kan ansluta sig till en ny fåra inom serieskapandet. Det har länge varit en manlig genre, men tiderna förändras. Vi kan till exempel nämna Nina Hemmingsson och Liv Strömquist. De tecknar serier som för fram feministiska budskap och ruckar på normer.

Precis som Malin Svedjeholm gör med Plåstra. Och jag skrattar åt Plåstra. Och därmed – naturligtvis – åt hur det är att vara kvinna och människa.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel