Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina samlar krönikor i bok

Mer än hundra krönikor har det blivit under ett och ett halvt decennium hos ST.
Nu ger Katarina Vikström, journalist och krönikör, ut ett 60-tal av dem i boken "Ömtåligt gods".

Annons

För ST:s vaneläsare är Katarina Vikström välkänd, inte minst för sina reportage om sociala ämnen och sina krönikor.

Hon kom till Sundsvalls Tidning under tidigt 2000-tal och de första krönikorna skrev hon på den så kallade Insikten, en sida som innehöll både ett reportage om ett visst ämne och en krönika där reportern fritt kommenterade ämnet. De senaste fyra åren har hon regelbundet krönikerat varannan vecka på Alfwar och Skämt-sidan.

Krönikor tillhör det man ofta läser och gillar men alltför sällan klipper ut och sparar. Att återuppväcka och samla ett urval av årens produktion var därför en tanke som Katarina Vikström umgåtts med ett tag, och fick tid att förverkliga under en långresa förra hösten. Hon tog kontakt med förlaget Calidris, som hjälper människor att själva ge ut sina böcker. I hennes fall gick det snabbt och lätt eftersom texterna redan var korrigerade och publicerade.

"Ömtåligt gods" är nu tryckt i 500 exemplar, och titeln anspelar inte bara på den första krönikans rubrik utan också på Katarina Vikströms syn på människan som något man ska vara rädd om. Det vittnar inte minst ämnesvalet om: barns och ungas villkor; normer och ideal i samhället, inte minst hur de återverkar på unga tjejer; eller missbruksproblematiken som hon mött som journalist.

– Det har berört mig starkt, ja, gjort mig rent förtvivlad att så många förstör sina liv, säger hon.

Hon skriver också gärna om sitt eget liv, om åldrande, om barn, barnbarn och hund - och om att ha en pappa med demens.

– Vi pratar inte mycket om demens, men det är en situation som många delar. Ju djupare jag borrar i mig själv och speglar de här problemen, desto mer respons får jag. Om man själv öppnar sig och pratar om det får man så mycket tillbaka, säger hon.

Och givetvis fortsätter hon att skriva nya krönikor i ST.

– Som journalist får man många förtroenden och då känns det roligt att vara lite personlig tillbaka, säger Katarina Vikström.

Läs krönikor av Katarina Vikström: Hej datorn - tanten är tillbaka

När tekniken får styra blir människor för dyra

Annons