Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Vikström: Till dig som livet väntar på

Annons

Snart ringer nyårsklockorna. Skruvar tillbaka visaren några månvarv och tankarna landar hos en ung kvinna jag mötte i rättssalen. Hon verkar ha fastnat i varpen på en väv där ingen vill vara. Målet rör narkotikahandel och sexuellt utnyttjande. Hon är yngre än mina egna döttrar men så hissnande lik dem som de såg ut för några år sedan och hon oroar mig som få andra. Jag skulle både vilja hålla om och hålla fast henne. Varför hamnade hon i detta drama? Varför lyckades vi inte ge henne andra drömmar?

Jag kan förstå uppgivenheten och ilskan. Kan förstå att skolan kan te sig tråkig och förutsägbar. Kan förstå besvikelsen på en vuxenvärld som inte räckte till och att spelet mellan jämnåriga kan vara svårt att begripa sig på. Jag kan förstå att ihärdiga lärare, fritidspedagoger, socialsekreterare och psykologer retar gallfeber på en del unga. Jag kan också förstå att man vill vända världen ryggen för att kartorna som ritats inte har logiska vägsystem som gör det lätt att ta sig fram.

Men tillbaka till kvinnan som sitter intill sin advokat. Varför valde hon den här vägen? Eller var det vägen som valde henne? I våras följde jag rättegången som skakade både mig och många andra. En man som sålde narkotikaklassade mediciner hade lyckats snärja en samling Sundsvallskvinnor i sitt garn. När de hade sytt in sig i beroendet fick de börja betala för drogerna med sex. Det kändes som om jag dog, sa kvinnan som vittnade.

Antalet överdoser når nya nivåer och de narkotikarelaterade dödstalen skjuter i höjden. Nu står vi inför ett nytt år och en ny vår och snart börjar 2016 års missbruksstatistik ticka in. Kan vi hitta sätt för att vända siffrorna rätt? Jag hoppas att den unga kvinnan lyckas lösa sina knutar, att hon hittar en ny väg att följa. Att hon på tolvslaget ser klockornas ringning som tolv lyckönskningar, inför tolv månader som kan bli tolv steg framåt för den som livet väntar på. Så till dig som tappade tråden: När du hör klockan slå, försök fatta tag i den andra änden och börja gå.