Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrof att folk inte får tandvård i Ånge – en privat klinik i Fränsta behövs

Nu står det alltmer klart att centraliseringen av Folktandvården i Ånge kommun inte främjat tandvården. Folk som inte har skrivit ett frisktandvårdsavtal med regionen och är i behov av tandvård får inte längre tid i Ånge utan har alltmer börjat hänvisas till att försöka få en tid nånstans i Sundsvall.

Det är en katastrof som givetvis beror på personalbrist. Våra barn och ungdomar och våra svårt sjuka äldre i grunden ska vara första prioritet i folktandvården, men när man bara jobbar med frisktandvård, då prioriteras inte längre dessa kategorier. Det är frisktandvårdens baksida.

Frisktandvården är annars en god tanke där man, efter en riskbedömning, erbjuder patienter ett fast årligt pris för förebyggande vård och behandling. Detta främjar att munhälsan är fortsatt är god och förbättras över tid. Nu behöver dock en översyn av systemet göras.

Vi känner också till att personalen blir trött på att bara jobba med frisktandvård och sälja tandvårdsförsäkringar. Personal som har så lång utbildning ska inte bara sälja försäkringar utan också få jobba med det de har utbildats till. Nu får vi ändå inte förlora hoppet.

Fortfarande finns möjligheterna att rätta till felen som gjorts. Vi efterlyser därför en etablering av en privat tandvårdsklinik i Fränsta men säger också till tandvårdspersonal - välkomna till Fränsta såväl som Ånge för att jobba – vi behöver er!

Mona Hammarstedt, Kristdemokraterna, gruppledare i Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel