Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD behövs i alkoholpolitiken

Annons

Moderaterna har inte precis gjort sig kända för att vilja höja skatten, allra minst skatten på alkohol. Ändå går alliansen till val på en höjning av alkoholskatten med 1,1 miljarder kronor. Bland annat ska punktskatten på öl och vin öka med cirka 13 procent. Hur har Kristdemokraterna lyckats förhandla fram det inom regeringsarbetet? Helt enkelt genom att vi kunnat peka på alkoholens kostnader för samhället och de skador som alkoholen medför.

I dag beräknas 330 000 personer i Sverige ha ett alkoholberoende och 38 000 barn växer upp i riskbruksmiljöer. Alkoholens samhällskostnader beräknas till 160 miljarder kronor. Årligen. En femtedel av sjukvårdens kostnader går till alkoholrelaterade sjukdomar och skador. Alkoholskadorna har ökat kraftigt de senaste åren och antalet missbrukare har ökat med 20 procent. Enligt uppgift föds det mellan 100 och 150 barn i Sverige varje år med skador som orsakats av att modern druckit alkohol under graviditeten, så kallat fetalt alkoholsyndrom (FAS). Därtill kommer 200 300 barn som får mindre omfattande skador men som får ett bestående handikapp.

Alkoholskatter är ett av de mest effektiva sätten att minska alkoholskadorna. Sambandet mellan alkohol och våldsbrott är starkt. Insatser för att minska konsumtionen av alkohol och narkotika samt motverka missbruk är en betydelsefull del av det brottsförebyggande arbetet.

Även regeringens EU-politik har KD kunnat påverka. Invånarna i EU-länderna konsumerar mest alkohol i världen. Den svenska regeringen arbetar nu i EU för att det ska bli möjligt att sänka införselkvoterna och arbetar för en mer restriktiv syn på alkohol. Vid Sveriges EU-inträde fanns det en gräns på en liter sprit, fem liter vin och 15 liter öl för privatpersoner vid utlandsresor. KD kämpar för att Sverige ensidigt återinför dessa införselkvoter i stället för dagens stora kvoter.

Så KD behövs i regeringen. En röst på oss är en röst för mindre alkoholskador - och för högre alkoholskatt.

Tuve Skånberg

Riksdagsledamot (KD) 1991-2006, kandiderar i riksdagsvalet 19 september

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons