Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Mindre barngrupper i förskolan – inget barn upp till tre år ska behöva tillhöra grupper med över 12 barn

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kristdemokraterna kommer för andra valet i rad att som främsta prioritet lyfta barnens situation i förskolan. I Sverige har vi en lång tradition att värna och förbättra människors arbetsmiljö, för vi vet att det har effekt på människors livskvalitet, vi menar att det är dags att verkligen börja prata om barnens arbetsmiljö i förskolan. 

Forskning från Karolinska institutet visar att den långvariga stress som stora barngrupper och många relationer innebär för små barn kan få allvarliga konsekvenser i form av koncentration och inlärningssvårigheter senare i livet.

För Plus-kunder: Gråt, stress och otrygghet – här är personalens egna ord från förskolan: "Vem skyddar barnen när vi inte räcker till"

Enligt skolverket så är det genomsnittliga barngruppen i förskolan i närhet av de intervall man har som målsättning, samtidigt vittnar barn och pedagoger om en annan verklighet. Strax innan sommaren hölls en lokal manifestation i Sundsvall för just mindre barngrupper och högre personaltäthet.

Regeringen har anslagit pengar för att få ner barngrupperna men resultatet har blivit att majoriteten av kommunerna skapar fler avdelningar inom samma verksamhet, något SVT rapporterat om. Vi kristdemokrater tror att det måste till ny lagstiftning för att lösa problemen.

Vi föreslår därför att barn upp till 3 år, det vill säga småbarnsgrupper, inte skall behöva tillhöra barngrupper med över 12 barn. Detta finansieras huvudsakligen av staten, tillsammans med kommuner och föräldrar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Förskolan ska vara en lugn och trygg plats för alla barn som går där. Det ska finnas en känd och trygg famn att krypa upp i om ett knä skrapas och inget barn ska behöva uppleva stress i stora och stökiga barngrupper. Föräldrar ska kunna lita på att deras barn får den bästa möjliga barnomsorgen, vi tänker prioritera för att göra det möjligt.

Liza-Maria Norlin (KD)

Förstanamn på kommunvalet, Sundsvall

Ta del av artikelserien "Köerna i BUP i Västernorrland" i ST här:

[+] Barn- och ungdomspsykiatrin i länet har längst köer i Sverige: "Det är otroligt tragiskt"

[+] Stora risker då unga fastnar i köer till psykiatrin: "De blir totalt svikna av vuxenvärlden"

[+] Köerna i BUP oroar patientföreningar: "Det blir en förlängning av lidandet för ungdomarna"

[+] Barn- och ungdomspsykiatrin i länet har längst köer i Sverige: "Det är otroligt tragiskt"

Läs mer debattartiklar inom området:

L: Bottenbetyg för vuxenvärlden – Unga ska inte behöva må dåligt

CUF: Ångesten tar inte ledigt – katastrofalt att dra ner på BUP under svår period

S: Förslag till krafttag mot den psykiska ohälsan bland barn och unga i Västernorrland

Sjukvårdspartiet: Barn med problem är offer för en misslyckad vårdpolitik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel