Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Nej till böneutrop i Sundsvall

Debatten i ett av världens mest sekulära och individualiserade land – Sverige – präglas just nu i hög grad av frågor rörande värderingar, kultur, och religion. Detta kan tyckas märkligt eftersom majoriteten av svenskarna inte anser sig vara särskilt religiösa. Många medborgare har dock starka åsikter om diverse nya kulturella inslag i det svenska samhället, som exempelvis könsstympning, hedersrelaterat våld och månggifte; nu senast gäller det böneutrop.

Frågan om böneutropen handlar bland annat om olika tolkningar av den grundlagsstadgade religionsfriheten, frihet till att utöva eller frihet ifrån religion. Man kan undra om ringning i kyrkklockor är ett inslag i offentligheten som är jämförbart med böneutropen. Men skillnaden är att kyrkklockor uppmanar till bön medan böneutropen innehåller bön som syftar till att staden skall ta del av Islams budskap och som proklamerar att Islam är den enda rätta vägen till gud. Jag tror inte att allmänheten skulle uppskatta om jag som kristen slår upp ett par högtalare i Sundsvall och tre gånger dagligen ropar ut att “Jesus är Vägen, Sanningen och Livet”. Andra medborgares övertygelser och livsval bör nämligen respekteras.

Läs också: Nej till kameraövervakning i Sundsvalls moské

Detta handlar inte om att svartmåla någon religiös åskådning, personligen kan jag verkligen relatera till människor som har och praktiserar en tro. Men att kontinuerligt proklamera ut ett budskap över en stad som syftar till att deklarera att området tillhör Islam och som utesluter andra trosuppfattningar och livsåskådningar anser jag inte förenligt med religionsfriheten i vårt land. Vissa kommuner i Sverige tillåter numera böneutrop, men jag som representant för Kristdemokraterna här i Sundsvall är fast besluten om att det är en utveckling som vi inte vill se i vår kommun.

Insändare: Gud har redan lämnat rättssalen – så borde det fortsätta

Regeringen har nyligen meddelat att man bör fokusera på att lära nyanlända mer om svenska normer och värderingar, men vad dessa egentligen är vet jag inte om regeringen själv vet. Vi kristdemokrater har ett partinamn som berättar vad vi står för – en demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund, vilket bland annat betyder att alla människor har samma okränkbara värde och är lika inför lagen. Värderingar är vad som bygger en kultur, och det är kristna värden som varit med och byggt den moraluppfattning, de traditioner, det språk och den kultur som vi i Sverige ofta tar för given. Dessa är tankar, som inte kräver tro på en andlig metafysisk verklighet, men som format det västerländska samhället under 2000 år, som är väl beprövade – och som är värda att stå upp för.

Ronja Strid (KD)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel