Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-politiker anser att Ånge kommun bryter mot lagen

I oktober beviljades Ånge kommuns boende för ensamkommande flyktingbarn på Åsgatan tillfälligt bygglov. Men precis som vid flera privatägda asylboenden så påbörjades inflyttning utan utfärdat slutbesked.
– Jag förutsätter att man utdömer sanktionsavgift även där, säger Dan Thornberg (KD).

Det var vid årets sista kommunfullmäktigemöte som Dan Thornberg tog upp frågan om alla bedöms på samma sätt. Detta med anledning av att ägaren till asylboendet i Viskan precis fått utdömt en sanktionsavgift på drygt 400 000 kronor mot sig, och att samma typ av påföljd är att räkna med för ägarna av asylboendet i Ånge och ett boende för ensamkommande barn på gamla industriområdet i Ljungaverk.

– Som jag förstått det har även Ånge kommun själva börjat flytta in ensamkommande barn på Sportboendet utan att färdigt slutbesked finns, och då förutsätter jag att man utdömer sanktionsavgift även där, säger Dan Thornberg när ST kontaktar honom några veckor senare.

Som ledamot i bygg- och miljönämnden så invände han redan i oktober mot handläggningen av Ånge kommuns planer på att använda Sportboendet till att inhysa ensamkommande flyktingbarn. Dels för att ärendet gick betydligt snabbare än för privata aktörer som också väntade på besked, men framför allt för att man i hans ögon tullade på brandskyddet.

– Med tanke på vad som hänt med en del andra boenden så är brandskyddet synnerligen viktigt, säger Dan Thornberg, som tillsammans med Jonas Berglund (C) reserverade sig mot beslutet.

I bygg- och miljönämndens beslut (pdf-fil) står att utbildade brandvakter som kan befintligt larm ska finnas på plats dygnet runt. En lösning som de båda oppositionspolitikerna anser inte uppfyller de krav som ställs i Boverkets byggregler och plan- och bygglagen.

– Det finns inga möjligheter till undantag från de tekniska egenskapskraven, vare sig vid vanliga bygglovsärenden eller vid tidsbegränsade bygglov Eftersom detta inte är evakueringsplatser där man kan använda sig av brandvakter, säger Dan Thornberg.