Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-politiker rasar efter svaret från socialtjänsten: "Ett hån mot våra äldre"

Socialtjänstens åsikt att en garanti för äldre att få visats utomhus är onödig får inte medhåll av Dan Thornberg (KD). "Ett hån mot våra äldre", konstaterar han i ett inlägg på Facebook.

Det var Kristdemokraternas Dan Thornberg och Kjell Grip som i våras lade fram förslaget om att skriva in en garanti i det kommunala folkhälsoprogrammet. En garanti som skulle säkerställa att alla på kommunens äldreboenden får ven daglig utomhusvistelse om de så själva önskar.

TV+TEXT: Frivilligcentral och utomhusgaranti för äldre föreslås i Ånge

Andemeningen i förslaget ska dock redan vara uppfyllt och säkerställt via andra kanaler, menar socialtjänsten, som i ett yttrande tycker att man inte behöver tillmötesgå garantiförslaget som KD-politikerna efterlyser i sin motion.

– Tydligen tycker socialtjänsten att detta redan uppfylls, men då kan det ju inte vara någon fara att skriva in det, konstaterar Dan Thornberg, som i ett Facebookinlägg klart och tydligt framför att han inte är nöjd med socialtjänstens svar.

Läs mer: Ser inget behov av garanti för äldres rätt till daglig utomhusvistelse

– Bedrövelse kan jag tycka, och ett hån mot våra äldre som varit med och bidragit till samhällets byggnad hela sitt arbetsliv, skriver Dan Thornberg, som bara kan se socialtjänstens svar som ett sätt att slippa undan att behöva uppfylla kravet på utomhusvistelse om tidsnöd uppstår.

– Men vi har inte sett slutet på detta än, avslutar han sitt inlägg, som nu påbörjat vandringen tillbaka till kommunfullmäktige.

En vandring som redan i kommunstyrelsens arbetsutskott medfört en riktingsändring, då man där föreslår att motionen ska bifallas.

– Mot bakgrund av att motionens intentioner redan sker i Ånge kommun så bör det även framgå i Folkhälsoprogrammet, står det på beslutsraden.