Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Prioritera polisens utbildning så det som hände Eric inte sker igen

Förra veckans polisingripande mot en 20-årig man med funktionsnedsättning gör mig och andra enormt berörda. Många är det idag som mår väldigt dåligt – anhöriga – vänner - poliserna som närvarade – kollegor till dessa.

Polisförbundets tillförordnade ordförande Christer Palmkvist säger till Sveriges Radio: ”Polisen är inte utbildad att hantera den typen av situationer med personer med utvecklingsstörning”.

Han säger också att det finns en tydlig förbättringspotential. Jag kan inte annat än hålla med efter denna händelse.

Att vara polis innebär att man aldrig riktigt vet vad ett larm eller en utryckning kan innebära. Utbildning och vidareutbildning måste därför snarast prioriteras för denna yrkesgrupp och den ska genomföras årligen.

Kunskap är både en färskvara och en kompetens. Polisen är en viktig samhällsfunktion, men de måste få rätt redskap att utföra sitt arbete för att vi alla, även poliserna, ska kunna känna sig trygga.

Min förhoppning nu är att ansvariga lyssnar till Christer Palmkvist och också tar till sig den kunskap som finns hos bland annat Föreningen för utvecklingsstörda barn, unga o vuxna (FUB) och Riksförbundet för social o mental hälsa (RSMH)

Gunlög Jacobsson

Kristdemokraterna Sollefteå/Ramsele

Kandidat till Riksdag, Region Västernorrland samt Kommun

Läs också:

Nu får det vara nog med polisens dödsskjutningar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel