Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Regeringen sviker människor som vill mer än bara överleva – hur gör Sundsvall?

Annons

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är den största frihetsreformen för personer med funktionsnedsättningar som ger möjlighet att leva, inte bara överleva. Sedan hösten 2015, när regeringen uppmanade Försäkringskassan att påbörja besparingar på stödet till personer med funktionsnedsättning, har antalet assistansberättigade minskat med över 1 000 personer. Antalet som får ersättning minskar med mer än två personer om dagen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Åtgärdsprogrammet som regeringen presenterade är en dimridå eftersom den endast berör Försäkringskassans tolkning av domen från i somras. De senaste två årens LSS-kris kommer fortgå.

Regeringen försöker rädda ansiktet i stället för att rädda människor. Ansvarig minister agerar provocerande långsamt och kraftlöst. Akuta åtgärder krävs för att förhindra att liv och familjer trasas sönder i den pågående LSS-krisen.

Läs också: Regeringen vill snabbutreda assistans-ersättningen – Försäkringskassans omprövningar stoppas

Ansvaret och kostnaden för de som förlorat, eller inte fått beviljad assistans via Försäkringskassan, flyttas från stat till kommun. Stödet riskeras bli både sämre och dyrare. Kommunens budget – inte behovet av stöd – kan bli avgörande för vilka insatser som beviljas. Barn kan tvingas leva på sjukhus i månader. Den som skulle kunna få assistans hemma upptar en sjukhusplats som andra med större sjukvårdsbehov behöver bättre. Anhöriga får ta ett ännu större ansvar och tvingas gå ner i arbetstid. I förlängningen kan regeringens åtstramning leda till en ökad total samhällsekonomisk kostnad som ska betalas med skattemedel.

Vi ser nu hur socialdemokraten och kommunalrådet i Ånge kommun, Sten-Ove Danielsson, agerar i frågan genom att se till att kommunen går in med pengar för att till 100 procent täcka de behov som nu uppstår på grund av Försäkringskassans nya domar. Han skriver själv på sin Facebooksida att ”det kostar kommunen miljoner … ja, kan bli 4-5 miljoner nästa år om inte regeringen sätter ner foten”. Sten-Ove menar att det behövs nya direktiv från regeringen, och där håller vi kristdemokrater fullständigt med. Frågan är nu vad Sundsvalls styrande kommunpolitiker tänker göra. Tänker Socialdemokraterna i Sundsvall agera på samma sätt som i vår grannkommun Ånge? Eller ska människor hamna i kläm i väntan på den S-ledda regeringen? Jag hoppas alla politiker i Sundsvall nu sätter press på regeringen i denna fråga, vi måste ge möjlighet för människor att leva och inte bara överleva.

Läs också: Lina Norberg Juuso: Sjuka måste få vara sjuka

Kostnaden för LSS har ökat varje år sedan reformen infördes. Orsakerna är många. Fler personer omfattas. Livslängden ökar. Fler får de diagnoser som omfattas av LSS. Assistenternas löner ska följa löneutvecklingen. Självklart ska kostnader som kan kopplas till fusk och brottslighet stoppas. Men det finns inget som visar att situationen skulle vara värre inom LSS än i något annat välfärdssystem. Den pågående åtstramningen förhindrar inte brottsligheten. I stället drabbas enskilda med ett verkligt behov av stöd.

Vi kristdemokrater har satt press på regeringen för att ändra lagen och återupprätta den fullständiga intentionen med LSS. Nu måste lagen ändras för att se till att alla som har behov av stöd faktiskt får det – inte bara de som drabbas av den senaste domen. Akuta åtgärder krävs för att återupprätta stödet för de människor som har blivit av med sin assistans under de senaste två åren. Allt annat är ett välfärdssvek.

Liza-Maria Norlin

Gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall

Läs också:

Min bror tynar bort – kommunen måste ta vår oro på allvar

S: Assistans ska alltid vara möjligt för den som behöver det

KD: Regeringen slår sig för bröstet men löser inga problem i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel