Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kd:s riksting 2010

När kristdemokraterna samlats till riksting i Örebro är det ett parti som inte lyckats särskilt väl under denna mandatperiod. Det är tydligt, inte minst av partiets opinionssiffror. Där finns också små tecken på desperation – som hur Göran Hägglund i ett försök att vara folklig, gör en "Leijonborg" från 2002 och lägger ut sin låtlista till allmän beskådan.

Det är ingen enkel uppgift att gå till val med ett parti i kris. Ett parti som dessutom riskerar att sätta hela den borgerliga alliansen i trångmål. Åker KD ur riksdagen i valet är risken stor att vi får se en rödgrön regering i höst. Att vara ett parti som ständigt rör sig nära riksdagens fyraprocentspärr frestar på. Hur utmärka sig i en koalition där alla andra är större?

Hur förklara varför partiets egen politik behövs jämsides med de större bröderna och systrarnas?

Göran Hägglund gjorde ett tappert försök att peka på särarten när han myntade begreppet ”verklighetens folk” och öppnade eld mot landets kulturradikaler. Det verkar dock inte riktigt ha gått vägen utan mest slagit tillbaka mot KD.

I vårt moderna samhälle av materiellt överflöd och högt tempo har KD:s styrka varit synen på etik och moral. Partiet har tagit sig tid att titta på människan mitt i den stressiga samhällskarusellen och formulerat en värdegrund utifrån detta. Men att sedan välja att uttrycka denna värdegrund genom att ta strid mot samkönade äktenskap, mitt i en regering bestående av modernt konservativa, nya moderater och liberaler, ja det är inte bara taktiskt obegripligt utan rent av korkat. Att i försöket att hålla kvar utdöende kärnväljare riskera sitt humana anseende hos den stora massan.

Kristdemokraterna utgör till del en relik från en tid som flytt. Partiet kan inte överleva utan att förnyas. Dessvärre har partiledningen avstått från att satsa på modernisering och en fördjupning av de socialkonservativa och liberala dragen. Istället radikaliserade man sig genom att försöka översätta amerikansk högerpopulism till svenska förhållanden. Det är dömt att misslyckas, det finns inte något politiskt tomrum att fylla med en ickerasistisk version av Sverigedemokraterna.

KD har oddsen emot sig när man går in i valrörelsen. Det mesta i denna ansträngda situation är helt självförvållat.