Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Vi måste öppet kunna diskutera religionsfriheten utan att kallas populistiska

Replik på Sundsvalls moské: Vi är inte intresserade av böneutrop – KD fiskar desperat efter röster, ST 21/3.

Vi vill inledningsvis beklaga om vårt inlägg uppfattades som direkt kritik av den lokala muslimska föreningen, vilken inte nämndes i vår debattartikel. Att uttrycka sin ståndpunkt i en högst aktuell fråga som rör sig på ett övergripande och principiellt plan, rörande vår kanske viktigaste rättighet, religionsfriheten, och som är en ståndpunkt som delas av flera andra partier, kan inte kallas populistiskt.

Läs KD:s första inlägg i debatten: Nej till böneutrop i Sundsvall

Vi kristdemokrater ser människans kapacitet till att reflektera över sin existens som den mest särskiljande faktorn för oss människor, vilket också är mycket tydligt i vår ideologi och människosyn. Vi är till exempel det parti i kommunfullmäktige som drivit att trossamfund skall få söka föreningsbidrag för social verksamhet. Vi anser också, till skillnad från flera andra svenska partier, att till exempel muslimska föreningen i Sundsvall skall kunna driva skolverksamhet i linje med lagar och krav.

Möjligheten att fritt kunna reflektera och formulera tankar kring sin existens är det som religionsfriheten skyddar, det som gör oss mänskliga. Därför är det viktigt att vi också öppet kan prata om denna frihet och dess begränsningar, för alla friheter slutar där den begränsar någon annans, utan att det ses som propaganda eller populism. Det som är verkligt problematiskt är att inte bemöta argumenten som förs fram, utan att i stället kritisera avsändarens motiv, däri ligger den verkliga faran för det demokratiska samtalet.

Vi ser gärna ökat utbyte med muslimska föreningen framåt, både som politiker och medborgare.

Liza-Maria Norlin (KD)

Gruppledare

Ronja Strid (KD)

Kandidat kommunfullmäktige

Läs också:

► Ledare: Marcus Bohlin: ”Stå upp för religionsfriheten KD”

► Ledare: Sofia Mirjamsdotter: Barn har rätt till frihet från religion

Gud har redan lämnat rättssalen – så borde det fortsätta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel