Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD vill ha körsbärsträd i stället för skyskrapa på torget

Kristdemokraterna säger nej till den föreslagna skyskrapan på torget i Sundsvall. I stället vill de binda ihop torget med Vängåvan och satsa på en lekpark, en boulebana och körsbärsträd. "Skyskrapan ska inte ligga på torget", säger gruppledaren Liza-Maria Norlin.

Annons

Skyskrapan är en het fråga och nu presenterar Kristdemokraterna en idéskiss som innehåller mer grönska, en lekplats, en boule- och skridskobana, en restaurang med uteservering och fasta marknadsplatser på Esplanaden mellan Storgatan och busstationen.

Läs även: Första steget är taget på skyskrapeprojektet

– Vi vill ha en levande stad med plats för alla och värna den öppna den ytan. Vi tror att skyskrapan skulle hindra den utvecklingen, säger Liza-Maria Norlin.

Partikamraten Joachim Jonsson sitter i stadsbyggnadsnämnden.

– På nämndsmötena är det mer för än emot skyskrapan men vi vill lyfta fram det fina vi har och tror att skuggningen byggnaden skulle orsaka är negativ. Vi är positiva till skyskrapan men tycker att den i stället skulle kunna placeras nere i hamnen eller på någon annan plats, säger han.

Läs även: Proteststorm på Facebook mot skyskrapan på torget i Sundsvall: "Ordna en folkomröstning"

Liza-Maria Norlin och hennes partikollegor tycker att torgets scen ska byggas om med en öppen baksida. Den ska även fungera som en plats där människor kan sitta när den inte används. Enligt skissen ska scenen flyttas till torgets nordvästra hörn, framför Kyrkogatan och Torggatan.

– Det känns också väldigt tveksamt att det är här vi ska ha ett stort garage under mark, vilket finns med i ritningen av skyskrapan, säger Liza-Maria Norlin.

Läs mer: Skyskrapan: "Ett sådant helgerån måste i tid förhindras"

Läs mer: "Klart vi ska ha en skyskrapa på Stora torget"