Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD vill införa mobilfria grundskolor i Ånge kommun - "Ser inga argument som överväger"

Vinterns uppmärksammade problem med smygfilmning med mobiltelefoner blev droppen. En droppe som nu har vuxit till sig och utmynnat i ett förslag från Kristdemokraterna om att göra alla grundskolor i Ånge kommun mobilfria.

Det var kring månadsskiftet januari-februari som rektorerna vid kommunens högstadieskolor inrättade ett tillfälligt mobilförbud på. Bland annat till följd av en problematik kopplad till mobilappen Periscope där filmning skett på skoltid och utan medgivande.

Läs mer: Mobilförbud i Ånges skolor efter tilltagande problem

En som reagerade starkt på det som hänt var Dan Thornberg (KD), som på Facebook lyfte frågan om det var dags att införa permanent mobilförbud i skolorna.

Läs mer: "Dags att införa mobilförbud på våra skolor"

En fråga han tillsammans med partikollegan Kjell Grip nu också slipat ner till en motion om mobilfria grundskolor i Ånge kommun.

– Jag har funderat rätt länge på det här, och jag har även pratat med personal på skolorna och skolchefer. Det finns delade åsikter, men jag ser inga argument som överväger, säger Dan Thornberg.

Bland annat lyfter han fram de rapporter som finns om att mobilfria skolor ger bättre studieresultat och en mindre social klyfta med minskad risk för mobbning som följd.

– Mobilanvändningen har blivit ett gissel. Man triggar varandra, och det är under skoltid som upptriggandet sker, säger Dan Thornberg, som själv upplevt hur det är att som barn stå på de kränktas planhalva.

Läs också: Besked efter larmen om smygfilmning – duscharna måste bli tryggare

Den enda anledning han egentligen kan se till att tillåta mobiltelefoner är att de går att använda som hjälpmedel i utbildningen.

– Det är någonting som rektorn här i Fränsta säger att man gör, men då måste det vara bättre att köpa in plattor som eleverna kan använda. Dessutom anser jag att man inte kan ställa krav på att alla elever ska ha en mobiltelefon, säger Dan Thornberg.

– Men om vi gör det här så måste vi självklart ordna andra saker för eleverna att göra på rasterna, och det ska göras tillsammans med eleverna, säger Dan Thornberg, som vill se motionen beredd och klar för ett införande av mobilfri grundskola redan höstterminen 2016.