Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Volontärarbete ska alltid uppmuntras

Vi har i dagarna läst att skolvolontärerna i Sundsvall är en verksamhet som fortsätter att växa. Trots detta är det fortfarande många verksamheter som köar för att få tillgång till skolvolontärer, varför man nu lanserar en kampanj för att få fler personer att delta. Volontärarbete ger upphov till ömsesidig nytta för båda parter, i detta fall blir volontären stimulerad samtidigt som man på ett meningsfullt sätt kan ge tillbaka till samhället genom att tillföra extra närvaro för barnen och möta deras behov i klassrummet.

För Plus-kunder: Behovet av vuxna i Sundsvalls skolor är stort : "Många som köar för att få in skolvolontärer i sin verksamhet"

Den grundläggande principen för volontärarbete är att göra någonting utan tanke på materiell vinning, vinsten kommer till dig i andra termer. Volontärbarometern visade exempelvis 2016 att fyra av fem som engagerar sig mår bättre av sitt engagemang. Vi kristdemokrater är övertygade om att det som sker mellan staten och individen i det som brukar kallas civilsamhället, är det bästa forumet för människan att växa och utvecklas som person. Samtidigt byggs här långvariga relationer vilket håller ihop samhället över tid genom att skapa en starkare tillit till varandra.

Sverige har en historiskt stark tradition av volontärarbete, och undersökningar visar att nästan hälften av alla svenskar kan tänka sig att göra en insats.

Detta samhällets tredje ben har gjort att det svenska samhället kunnat stå stadigt under turbulenta perioder. Låt oss exempelvis minnas den snabba ökningen av flyktinginvandrare hösten 2015, som utan den fantastiska kraftsamling som alla frivilliga stod för, utan tvekan resulterat i den kollaps som många sade var i anstående, men som faktiskt uteblev.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sverige har en historiskt stark tradition av volontärarbete, och samtida undersökningar visar att nästan hälften av alla svenskar kan tänka sig att göra en insats, dock oftast i ett annat land. Samtidigt finns det på många i Sverige en uttalad oro över att det är svårt att finna ideella krafter i många föreningar.

Med bakgrund av detta motionerade vi kristdemokrater förra året till kommunfullmäktige om att införa volontärarbete som alternativ i det individuella valet i gymnasieskolan, i syfte att göra ungdomar medvetna om denna viktiga del av samhället. Detta resulterade i att det vid kommunfullmäktige i februari beslutades att verksamhetschefen för gymnasieskolan tillsammans med rektorsgruppen skall inleda dialog om hur volontärarbete kan möjliggöras i gymnasieskolan. Detta är något vi med glädje kommer att följa framöver. Avslutningsvis vill vi tacka alla ni som gör ovärderliga frivilliga insatser runt om i vår kommun, utan er stannar samhället!

Liza-Maria Norlin, gruppledare (KD) Sundsvalls kommun

Ronja Strid (KD), kandidat kommunfullmäktige

Robin Håkansson (KD), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Läs också:

MP: Skolan är inte bara en plats för undervisning – där ska finnas vuxna att lita på

►  Absurt att få göra vinstuttag i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel