Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kennelhosta på Birsta hundcenter: "Inte att leka med"

Kennelhosta är en mycket smittsam sjukdom bland hundar och kan i vissa fall ha dödlig utgång. Då Birsta hundcenter sedan två veckor tillbaka varit drabbade av den smittsamma sjukdomen håller man delar av verksamheten stängd till efter midsommar.

Sedan två veckor tillbaka har man haft kennelhosta på Birsta hundcenter. För Nudel, en av dagishundarna, har dett tagit riktigt illa.

– Hon började bli sjuk redan under förra onsdagen, med lite lätta kikningar men tycktes vara på bättringsvägen. Sedan tog det fart igen och hon blev tillslut inlagd på djurskhuset i Sundsvall där man konstaterade en allvarlig lunginflammation. Jag fick meddelande från sjukhuset idag om att hon verkar vara på bättringsvägen. Är nyfiken och tittar ut och har börjat äta igen, säger Sussanne Björndotter, delägare, och fortsätter:

– Kennelhosta är ungefär som vår influensa. Det går då och då och är mycket smittsamt, men det är ju absolut inte att leka med. För valpar och äldre hundar kan det rentav vara livsfarligt. De kan stryka med om de drabbas.

Susanne Björndotter meddelar att man stängt verksamheten för drop-in och pensionatshundar en åtgärd som innebär att verksamheten förlorar mellan 25 000 och 30 000 kronor i intäckter.

– Vi gör detta för att skydda hundarna framförallt och kommer att ha den här delen av verksamheten stängd till efter midsommar. Det är klart att det är mycket pengar, men det är inte så mycket att diskutera egentligen.

Detta innebär dock inte att verksamheten hålls helt stängd. Forfarande är friska djur som sedan innan har avtal om att få vistas på verksamheten – så kallade dagishundar – välkomna. Men ägare som misstänker att deras hundar drabbats uppmanas att hålla hundarna hemma under minst 14 dagar och undvika kontakt med andra hundar.

– Hundägare som har sin djur här har varit väldigt duktiga på att hörsamma detta. Även om det inte varit helt lätt för dem. Du kan ju inte vara hemma och vårda en hund som du kan med barn.

Susanne Björndotter meddelar att ungefär två tredjedelar av dagishundarna idag hålls hemma med misstänkt kennelhosta.