Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth Challis anmäler BB i Sollefteå till Ivo

Kenneth Challis (V) har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) där han ifrågasätter patientsäkerheten vid BB på Sollefteå sjukhus.
Challis skriver att jourhavande läkare har för lång inställningstid och att alltför få förlossningar gör att sjukhuset inte kan upprätthålla en patientsäker vård.

Annons

Överläkaren och landstingsledamoten Kenneth Challis är före detta verksamhetschef för Kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus. Att Challis skickar in en anmälan till Ivo har sitt ursprung i Bengt Sörlins (M) uttalande om att denne inte delar länsklinikchefernas oro för patientsäkerheten. ST berättade hur 14 länsklinikchefer skrev till ledande politiker och tjänstemän att om landstinget genomför ett generellt spar i stället för strukturella åtgärder så innebär det att de inte kan "garantera vare sig patientsäkerhet, kvalitet eller akutomhändertagande i länet".

Bengt Sörlin fick senare frågan om han delade länsklinikernas oro för patientsäkerheten.

– Nej, det gör jag definitivt inte, svarade Sörlin.

Och det här fick Challis att reagera.

– En politiker i Sollefteå säger att han i princip ställer sig över patientsäkerheten. Han betvivlar patientsäkerheten utifrån de här länsklinikchefernas uttalanden. Det bästa sättet att få det här bedömt, det är att Ivo får göra en utredning, säger Kenneth Challis.

Challis tar som exempel Sollefteå förlossningsklinik där jourhavande förlossningsläkare, jourhavande barnläkare och jourhavande narkosläkare har en inställningstid på en halvtimme under ej kontorstid.

Samtidigt hänvisar Challis till att vid till exempel urakuta kejsarsnitt bör barnet enligt Socialstyrelsens normer vara ute efter max 15 minuter, eller helst 10 minuter

"Antalet förlossningar vid Sollefteå sjukhus de senaste 20 åren rör sig om omkring 300, dvs 0,75 förlossningar per dygn, vilket leder till alltför lite träning för klinikens barnmorskor och läkare för att kunna upprätthålla en patientsäker vård", skriver Challis i sin anmälan till Ivo.

– Det här är något som vi måste titta på och analysera, säger Marju Dahmoun, länsklinikchef för kvinnokliniken.

Hon säger att förlossningsläkare bor på plats på sjukhuset och har en omedelbar inställningstid. Däremot bekräftar han att narkosläkare och barnläkare formellt har en inställningstid på 30 minuter, men att man kommer tidigare än så.

Tar man inte en risk ur patientsäkerhetssynpunkt?

– Det vill jag inte kommentera, säger Marju Dahmoun.