Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kent och Leila K invalda i Swedish music hall of Fame

Kent, Denniz Pop, Karl Gerhard, Leila K och Siw Malmkvist. Det är några av de band och artister som i år har valts in i Swedish Music Hall of Fame.

Annons

När juryn presenterade de invalda för 2016 var spridningen på artisterna och banden som vanligt stor.

I år föll valen på schlagerlegendaren Siw Malmkvist, den mångsysslande revykungen Karl Gerhard (1891-1964), rockbandet Kent, artisterna Leila K och Owe Thörnqvist, dansbandet Sven-Ingvars, musikern och kompositören Monica Dominique, låtskrivaren och producenten Denniz Pop och vispoeten Barbro Hörberg (1932-1976).

Överraskad Malmkvist

– Jag känner mig väldigt hedrad. Det råkar sammanfalla med året vi fyller 60 _ som band, säger Sven-Erik Magnusson i Sven-Ingvars.

Siw Malmkvist reagerade med förtjusning, och ett visst mått av överraskning, när hon fick veta att hon blivit invald.

– Det hade jag väl aldrig kunnat tänka mig. Jag visste inte ens om att det här fanns, så det är mycket kul, säger hon.

Den gamle rockpionjären Owe Thörnqvist bjöd på ett karaktäristiskt leende och en dikt komponerad i stunden:

– En sån lysande församling. Vilken fröjd för denne gamling.

Den brokiga skaran tar nu plats i det museum på Djurgården i Stockholm som tillägnats svensk populärmusik. Förebilden för initiativet är Rock 'n' Roll Hall of Fame i Cleveland i USA.

En lång karriär är en förutsättning för att väljas in i Swedish Music Hall of Fame. Bland kraven märks att 20 år måste ha passerat sedan skivdebuten. Ett kriterium som Robyn klarade med minsta möjliga marginal när hon valdes in 2015.

Uppdraget att utse de namn som ska ingå i den exklusiva skaran av odödliggjorda är svårt. Juryn har också påpekat att det kommer att ta tid innan alla självklara stjärnor är invalda.

I juryn ingår musikjournalisterna Ametist Azordegan, Jan Gradvall och Per Sinding-Larsen, författaren Anna Charlotta Gunnarsson och Kerstin Behrendtz, medarbetare på Sveriges Radio. Dessutom har soloartister och representanter från de tidigare invalda banden bidragit med förslag.

Andreas Nordström/TT