Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khemiri nominerad till Augustpriset

Förra gången glömde förlaget bort att nominera honom i tid. Men i år hanns det med. Jonas Hassen Khemiri är en av de författare som har möjlighet att ta hem årets Augustpris i den skönlitterära klassen.

Annons

2012 missade Albert Bonniers förlag att anmäla Jonas Hassen Khemiris bok "Jag ringer mina bröder" till Augustpriset. Man förklarade det med att det skett "en oförlåtlig miss i förlagets rutiner". I år har rutinerna uppenbarligen skärpts. Jonas Hassen Khemiri finns med bland de nominerade i den skönlitterära kategorin med sin roman "Allt jag inte minns".

Han har dock hård konkurrens i kategorin där Agneta Pleijels kritikerrosade självbiografiska roman "Spådomen" och Carola Hanssons "Masja" om den ryske författaren Lev Tolstojs dotter tävlar. Debutanten Stina Stoors novellsamling "Bli som folk" har också fått mycket beröm från kritikerhåll. "En förnyelse för den svenska novellkonsten", menar juryn.

I barnboksklassen nomineras Eva Lindström för elfte gången till ett Augustpris. Den här gången är det för den melankoliska bilderboken "Alla går iväg". Hon konkurrerar med bland andra Jessica Schiefauers "När hundarna kommer" och Hanna Gustavssons serieroman "Iggy 4-ever". Även serieboken "Din tur, Adrian" av Helena Öberg och Kristina Lidström nominerades i år, vilket gör detta Augustår historiskt – aldrig tidigare har två serieromaner funnits med på nomineringslistan.

Maja Hagermans bok om rasbiologen Herman Lundborg är en av de böcker som har chans att ta hem årets Augustpris i fackboksklassen. Karin Johannissons "Den sårade divan" och Maja Hagermans bok "Käraste Herman" om rasbiologen Herman Lundborgs livsöde hör till de böcker som har uppmärksammats mest under hösten

När Augustprisnomineringarna offentliggörs på Nalen i Stockholm under måndagen börjar man som vanligt med Lilla Augustpriset. En av de nominerade, Sofia Dorotea Svensson från Lund, tävlar med två tävlingsbidrag: "Självmordsbrev" och "Två fel gör ett rätt". (TT)

*

MER LÄSNING: Kristian Ekenberg kommenterar Augustpriset.

http://www.gd.se/kultur/veteraner-har-chans-pa-augustpris