Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kidnappare döms för grova brott till flera års fängelse

Fem män kidnappade och misshandlade två personer i Sundsvall i september.
Nu döms de till långa, fleråriga fängelsestraff.

Annons

Historien utspelade sig i september, där de fem männen förde bort två andra män och misshandlade dem grovt, med hot om mer våld.

Rättegången i Sundsvalls tingsrätt pågick under stort säkerhetspådrag i november, och en av de utsatta valde då att inte vittna. Kammaråklagare Catharina Kjelsson har tidigare sagt till ST att offren känt stor rädsla. Kjelsson berättar vid samma tillfälle att de i samband med rättegången försökt övertala den utsatta att prata – men utan framgång.

– Han orkade inte komma hit utan höll sig undan. Han sa "ni får bära in mig, jag kommer inte säga ett ljud", sa Catharina Kjelsson i samband med rättegången.

Händelsen är en förlängning på ett gängbråk som började med att två gäng skulle "göra upp" angående ett påstått rån, som en av de åtalade blivit felaktigt utpekad för. Konflikten spårade ur och vid det bestämda mötet där uppgörelsen skulle ske kidnappades de två offren och misshandlades grovt.

De två offren ska ha tvingats in i bakluckan av en bil och skjutsas till en strandkant i Petersvik. På plats blev de hotade och de fem männen hade med sig ett pistolliknande föremål samt en machete.

Efter händelsen skröt de fem männen på Facebook om vad de gjort och kallade sig själva för maffiabröder.

Två män döms till fyra år och nio månaders fängelse för bland annat grov misshandel, människorov, olaga frihetsberövande och grovt olaga hot.

En man döms till fyra år och tre månaders fängelse, och för två män utdöms fängelsestraff om tre år och sex månader.

De dömda ska tillsammans betala skadestånd om 45 000 kronor respektive 75 000 kronor till männen de kidnappade. Två av dem ska också utge 8 500 kronor till en av de utsatta.

Läs också:

Rövades bort och torterades – nu åtalas fem män

Misstänkta kidnappare inför rätta – då höll offer tyst