Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kim har återvänt hem som skådespelarproffs

Han fick en flygande start som skådespelare när han redan som gymnasist fick en roll i "Jägarna 2", tillsammans med den svenska skådespelareliten.
Nu har Kim Tjernström från Sundsvall skådespeleri som yrke. Han är just nu hemma för att spela med i "Tre kärlekar" i Fränsta.

Det var mamma som förde in honom på teaterspåret. Till skillnad från de flesta förstod hon att teater är en väldigt fysisk aktivitet, och skickade sin energiska unge till ett av Kvartersteaterns sommarläger.

– Jag hade provat olika sporter men ingen passade. Men teater var kul. Jag hittade en plats att utveckla mig själv på, och en gemenskap, säger Kim Tjernström.

Det var så kul att han tuffade vidare till teaterestetiska gymnasieprogrammet i Timrå. Att han var ensam i kille i dans- och teaterklassen var inget han bekymrade sig över.

– Det hade ju alltid varit så. Jag har mött många fördomar, om än på ett skämtsamt sätt, om att teater är en tjejgrej. Men jag har aldrig tagit åt mig. I Kvartersteatern finns många killar, och man sysslar med stage fighting och har motorcyklar på scenen.

Och som vanligt kommer ju fördomar oftast från människor som sällan eller aldrig ser teater.

– Många har kanske bara sett någon enstaka pjäs i skolan och tror att det bara handlar om klassiker. Men teater är som film, man måste se många pjäser och då hittar man både bra och dåliga.

Själv fick han tidigt prova film också. Under andra gymnasieåret hade han en liten filmroll, men det stora äventyret var när han under tredje året sökte och fick en roll i "Jägarna 2". Plötsligt befann sig Kim från gymnasiet i Timrå i sällskap med stora delar av den svenska skådespelareliten, med idoler som Peter Stormare, Lennart Jähkel, Rolf Lassgård.

– Vi filmade i Överkalix hösten efter studentexamen, och bodde på hotell tillsammans i två månader. Alla var jättetrevliga och det var då jag fick riktig smak för skådespeleri, säger han.

Då lärde han sig också massor om skillnaden mellan film och teater.

– På teatern har man repetitioner, tid att arbeta fram ett resultat. När man filmar blir det uppstyckat, man väntar, är i gång 20 minuter, väntar igen. På teatern möter man publiken och får direkt respons. På film vet man inte hur helheten blir förrän efteråt, men man får å andra sidan se sig själv också. Jag såg "Jägarna 2" tre gånger innan jag kunde se filmen och inte bara mig själv, säger han.

Och ofta kräver teatern större uttryck, tydligt kroppsspråk.

– I till exempel "Tre kärlekar" är scenen stor och om jag lyfter på ögonbrynet ser ingen det. Och det är en utmaning för rösten eftersom det är utomhus och långt till publiken.

Vid första försöket kom han inte in vid Teaterhögskolan, men fick feed back och tydliga mål att arbeta mot inför nästa år. Då kom han in vid Teaterhögskolan i Malmö och tog examen för ett år sedan. "Tre kärlekar", med premiär den 27 juni vid Ålsta Folkhögskola, är den första roll han har sedan efter skolan.

Han spelar Gösta Nilsson, ett av barnen till bonden Egon som söker sig andra vägar i livet i stället för att ta över gården. Gösta är stridsflygare och drömmer om att bli officer.

– Gösta är en ung karaktär som står i ett skede av val, av att bryta sig loss och brottas med kärleken. Han drömmer om hur han ska tas emot av livet. Det ligger nära hur det verkliga livet kan vara.

Om man blir en reflekterande människa av att spela teater, eller om man söker sig dit för att man redan är filosofisk, må vara osagt. Men att spåna idéer och utveckla dem själv är ett av skälen till att Kim Tjernström älskar att ha ett kreativt yrke. Att fasta skådespelarjobb numera är ovanliga får man leva med.

– Det kan komma perioder då man har fullt upp och andra som är lugnare. Jag skulle gärna starta egna projekt, kanske en egen teatergrupp, kanske en kortfilm. Jag gillar också att skriva dramatik; mer som hobby, korta texter, manussnuttar.

Och i höst blir det ännu mer jobb på hemmaplan - då spelar han med Teater Soja i "Sundsvall 3.0" . Därefter är planerna ännu inte klara.

– Men det är roligt att ha kommit in i svängen. Äntligen får jag användning för allt jag har lärt mig, säger Kim Tjernström.

Läs mer om teater: Hela Sverige läser "Tjärdalen"