Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kineser på besök i Fränsta

En modell som kan passa hos oss i Kina. Det sade Lin Jianing, representant för en kinesisk organisation av borgmästare vid ett besök hos samservice i Fränsta.

Annons

Gruppen på tre personer från Kina är inbjuda av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och igår ägnades ett besök vid samservice kontor i Fränsta.

Samservice såg dagens ljus för drygt 15 år sedan och var ett av det första i landet som samlade statlig och lokal verksamhet under ett och samma tak.

Besöket gjordes för att få en uppfattning om den modell som bedrivs i Fränsta kan vara något att ta med sig hem till Kina.

Det som har hänt efter starten här är att staten har dragit sig ur verksamhet på olika sätt. Och kommunen har fått träda in istället, sade Stiven Wiklund, kommunstyrelsen under rundvandringen i lokalerna.

Och även om mycket av den offentliga servicen försvunnit från Samservice i Fränsta så var den kinesiska delegationen nöjd med sitt besök.

Efter ett par timmars genomgång av Ånge kommuns representanter så var det en nöjd delegation som reste vidare.

Det här är en modell som skulle passa väldigt bra ute i de mindre orterna i Kina. När det kan bli aktuellt att bygga sådana här kontor kan jag inte säga nu, sade Lin Jianing.

Förutom SKL fanns även Mittuniversitet med vid besöket i Fränsta.