Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Alinge är död

En legend har gått ur tiden. Den legendariske radioprofilen och journalisten Kjell Alinge är död. Alinge blev 72 år gammal. Han var banbrytande, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö till TT.

Annons

Alinge ledde SR-programmet "Eldorado" i över 30 år och gjorde även programmet "Hemma hos" med Janne Forssell.

En av Sveriges mest kända radioröster har tystnat. Kjell Alinges radiokarriär varade i 50 år. Han började arbeta på SR:s ungdomsredaktion 1963 och medverkade i program som "Zig-zag" och "Zzzummer".

I början av 70-talet ledde han "Hemma hos..." tillsammans med radiopersonligheten Janne Forssell, men främst är Alinge känd för programmet "Eldorado", som började sändas 1980.

Programmet, vars motto var "nattens nöjen och stjärnornas musik", sändes fram till 1993 för att sedan återkomma mellan 2006 och 2013. Det var bland annat i "Eldorado" som syntpopgruppen Adolphson-Falk fick sitt stora genombrott, och när Titiyo släppte sin genombrottslåt "Man in the moon" 1990 valde Alinge att endast spela den låten under programmets två timmar.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att Kjell Alinge var en av Sveriges Radios stora musikprofiler.

– Han är en person som väldigt många av Sveriges Radios lyssnare indirekt känner att de känner och som många kan förknippa sig med och som många visste vem det var, säger hon till TT.

– När man pratar om honom som radiomänniska tycker jag att det som utmärkte Kjell, och det som han var banbrytande inom, var att han kunde kombinera glimten i ögat-programlederiet-journalistiken som både lockade till skratt och kanske en tår ibland med en otrolig kunskap. Det gjorde att han blev den här trovärdiga guiden, den man ville lyssna på, den man ville följa.

Alinge vann flera priser under sin karriär, bland annat tilldelades han kulturpriset Spelmannen 1990 och Stora radioprisets hederspris 2013.

Anders Klintevall har jobbat med framför allt musik på Sveriges Radio i drygt 40 år. Han har under årens lopp arbetat med Kjell Alinge i flera omgångar och kände honom väl.

– Det jag tycker karakteriserar honom är hans obotliga nyfikenhet och hans ständiga framåtblickande. Hur ointresserad han var av nostalgi och hans enormt breda intresseområde. Han var ju intresserad av nästan alla former av kulturyttringar.

– Att jobba med honom kunde vara jobbigt. Han var ju inte en kompromissernas man direkt. Men att sitta med honom, inte minst privat på en middag eller en kväll på krogen, och snacka radio och snacka musik var ju oändligt inspirerande. Man kunde gräla om saker och vi var inte alltid överens men det var alltid vansinnigt inspirerande att vara med honom. Det bara sprutade idéer.

Flera av Kjell Alinges trogna radiolyssnare uttrycker sin sorg över Kjell Alinges död i sociala medier.

"Kjell Alinge är död. Tomrummets omfattning efter honom är svårligen greppbart. Unik, underbar, begåvad, begränsad. Tack för allt!! ALLT!", skriver artisten Lisa Nilsson på Twitter.

TTSpektra