Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Bergkvist (C): "Visst står C i Sundsvall på småföretagens sida"

Att påstå att Centerpartiet i Sundsvall har svikit småföretagen, vilket Petter Bergner gör i ledaren "Så svek Sundsvallscentern de lokala småföretagen", är fel och visar på en oförmåga att se verkligheten som den ser ut i dag.

Att hävda att Sundsvallscentern har blivit undantaget som bekräftar regeln, vad gäller stöd för företagande i allmänhet och småföretagande i synnerhet, är så fel det kan bli. Kan Petter Bergner ge några exempel på småföretagare som i dag kan vara med och lämna anbud till Sundsvalls kommun, men som efter att inköpsstrategin har antagits kommer att utestängas?

Tvärtemot vad ledarskribenten och även olika organisationer påstår, så kommer strategin att öppna upp för betydligt fler att kunna lämna anbud till kommunen. Genom att dela upp anbudsförfrågningar kommer fler att kunna leverera efterfrågad mängd utan att vara en stor koncern.

Ledarskribenten skriver att det inte är fel att ta social och etisk hänsyn, men kritiserar samtidigt att vi gör just detta. Att anställda har en rimlig lön, att ett försäkringsskydd finns om en arbetsplatsolycka inträffar, att arbetsgivaren betalar in pensionsmedel, är det en orimlig och rigid tolkning av hur arbetsmarknadens parter behandlar varandra?

Kan Bergner förklara på vilka grunder han ifrågasätter vår hållning att handlingsplanen ska reglera hur strategin ska verkställas i upphandlingsprocessen? När han skriver att L, KD och M måste bevaka frågan fortsättningsvis så kan jag bara konstatera att det kommer även jag att göra. Inga småföretagare, enskilda näringsidkare eller AB utan anställda ska drabbas av några avarter.

Den egna Centerprofilen har inte slätats ut. Oavsett i vilken konstellation vi deltar så står jag upp för en stark grön centerpolitik.

Kjell Bergkvist

Centerpartiet Sundsvall

Svar direkt: Det är bara att instämma i Kjell Bergkvists påpekande att upphandlingar fördelade på mindre poster gynnar de mindre företagen. Men när den styrande koalitionen samtidigt skärper kraven dramatiskt, riskerar en utestängningseffekt att uppstå.

Exakt vilka enskilda företagare som kommer att drabbas av Sundsvallscenterns nya och tämligen socialdemokratiska giv, är svårt att säga på förhand. I synnerhet när den utlovade handlingsplanen ännu inte är skriven. På senaste kommunfullmäktige, där bland andra Bergkvist själv deltog i debatten, nämndes lokala småföretag som antogs ligga i riskzonen. Kanske räcker detta som illustration.

Om undantagen från kraven om bland annat heltid blir tillräckligt generösa och rimliga kan den befarade utestängningseffekten säkert dämpas. Men tror Sundsvallscentern verkligen att S och V kommer att acceptera en sådan, mer småföretagsanpassad, tillämpning? Det tror nämligen inte jag.

Ett mer troligt scenario är att många lokala entreprenörer, det vill säga Centerpartiets egna kärnväljare, kommer att uppleva bärande delar av inköpsstrategin som ett rent hinder. De kommer att bli förbannade och de kommer att rikta sitt missnöje mot C.

Den som gräver en grop med vänstern ramlar ofta själv däri.