Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Jonsson köpte halva Sköle gård för 11 miljoner

Nu är storaffären med Sköle gård i Matfors klar. Kjell Jonsson har köpt gården och en tredjedel av skogen för 11 miljoner kronor.
Vi behöver mer åkermark och betesmarker, säger Kjell Jonsson, som därmed kommer att kunna ha 300 mjölkkor.

Däremot behåller bröderna Mikael och Marcus Eriksson över 300 hektar, varav det mesta är skog.

I och med att inte hela fastigheten såldes blev Sköle gård heller ingen rekordstor affär i Medelpad, men mäklaren Gunnar Grenholm menar att priset för den del som såldes blev ungefär som beräknat.

Det blev ingen direkt sänkning. Den här typen av fastigheter är stabilare i pris än vanliga villor, menar Gunnar Grenholm.

För Kjell Jonsson, som redan har en rätt stor fastighet i Kvarnsveden, Nedansjö, är dock 11 miljoner en stor investering.

Ja, det är mycket pengar. Men i köpet ingår också foder, utsäde, verkstad och en del maskiner, bland annat två traktorer. Dessutom äger gården frikraft på 385 000 kilowatt, som vi säljer till Eon, så det är också värt en del, säger Kjell Jonsson.

Han har gjort stora investeringar i mjölkproduktionen de senaste åren och fått se betalningen för mjölken stiga rätt kraftigt. Den senaste tiden har dock utvecklingen vänt och böndernas ersättning har gått ner med 30 öre per kilo mjölk. Men jämfört med för några år sedan är priset ändå ganska bra.

Samtidigt har dock våra kostnader gått upp rätt mycket, påpekar Kjell Jonsson och syftar bland annat på diesel, el och foder.

Den skog som ingår, drygt 100 hektar, ligger närmast gården och en del av den är mogen för slutavverkning.

Vi kommer att avverka en del, men i första hand blir det mest gallring.

Kjell Jonsson har redan 60 kvigor på plats på Sköle gård. Ladugården där rymmer 80 mjölkor och lika många kvigor, så han tänker flytta över fler kor dit. Gården har 65 hektar åker och sammanlagt kommer Kjell Jonsson därmed att ha tillgång till 420 hektar åker, inklusive arrenden.

Familjen Jonsson tar över gården i början av februari.

Kviga är en ung ko som ännu inte kalvat.