Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjellbom ser början på slutet – men siktar först på guld

Han äldst, tyngst, mest meriterad och som vanligt längst.
Han ser sig som en ledare – på och utanför planen.
Han vill ta Sverige till ett nytt EM-slutspel, men först av allt vill han ta sitt Norrköping till ett SM-guld.
– Vi har kapaciteten till det, säger Jocke Kjellbom.

Annons

Vi sitter i Norrköpings fantastiska hemmahall. Den, på många sätt, ultimata basketarenan Dolphins huserar i sedan några säsonger.

– Det är hur bra som helst här, säger Kjellbom när han vecklar ihop sin stora kropp på läktaren inför en av de sista försäsongsmatcherna.

Ingen trodde på Norrköping under upptaktsträffen. Men Jocke Kjellbom är ändå försiktigt förhoppningsfull.

– Vi har en bra mix med unga spelare och vi som är lite äldre. Med mig, Micke Lindquist, Rickard Eriksson och Johnell Smith, säger Kjellbom.

Kjellbom som börjar blicka framåt. Mot den dagen karriären når sitt slut.

Men han känner inte att han, som 36-åring, har passerat sitt "bäst-före-datum".

– Man börjar komma lite till åren och måste ta ett beslut, men så länge kroppen känns bra och så länge det är kul så fortsätter jag. Mitt kontrakt med Norrköping går ut efter den här säsongen och till sommaren är det fullt fokus på kvalet som ska ta oss till EM. Sedan får vi se vad som händer.

Nu är det basket på heltid – vad ska du göra sedan?

– Jag har en ekonomutbildning från USA i bagaget, men det var 2003 så jag behöver komplettera det lite ... men jag har inte riktigt bestämt mig.

2015 års EM-slutspel fick Kjellbom se från sidan. Men med känslan att Sverige borde ha varit där.

– Har vi alla tillgängliga är det inget snack om att vi ska vara där. Vi har i EM att göra, säger Kjellbom som har en gedigen erfarenhet av Europaspel.

Men för Norrköpings del är det även den här säsongen enbart spel i Sverige som är aktuellt.

– Förhoppningsvis kommer man kunna satsa igen i framtiden, nu är det ligan som gäller, men att spela i Europa är mycket roligare.

Norrköping, som stod över premiäromgången, blir det elfte och sista laget som går in i säsongen. En vinter där väldigt lite av förhandssnacket kretsat kring delfinerna från Östergötland. I stället har surret handlat om hårdsatsande Borås ska kunna rå på de regerande mästarna Södertälje. Och om Peter Öqvist kan skrälla med Luleå.

Men först väntar Sundsvall som Jocke Kjellbom lämnade inför säsongen 2008/2009 – den som slutade med Dragons historiska guld.

Ett lag Kjellbom förstås har koll på. Fast på det professionella och inte längre det personliga planet.

– David Baldwin känner jag sedan länge, det är mycket nytt nu, inte minst i och med att Adam Alexander har slutat. Jag har inte jättemycket koll på laget, de har tappat lite och fått några nya ansikten. De får ihop ett bra lag, men det är svårt att spekulera. Vi har fokus på vårt eget.

Sundsvall Dragons ekonomi har länge varit ett sorgligt kapitel.

– Jag har bara hört lite och har ingen koll på det, men jag hoppas att det löser sig.

Hur tror du basketklubbarna generellt ska få starkare ekonomi?

– Det är ingen enkel lösning, det handlar om att jobba långsiktigt och rätt, att ha bra styrelse och organisation. Att ha en långsiktig tanke och plan och inte lägga för mycket pengar på chansningar.