Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjellbom tror på Sverige i EM-kvalet

På söndag inleder basketlandslaget sin jakt på en plats i EM nästa år.
Äldst i truppen är den forne Dragonsspelaren Joakim Kjellbom, 35.
– Jag tycker att vi ska greja en av två platser, säger han.

Sverige har den senaste månaden förberett sig inför det stundande EM-kvalet mot Lettland, Rumänien och Slovakien.

Trots endast två segrar av sju möjliga i de träningsmatcher som spelats inför, ser Joakim Kjellbom ljust på lagets insatser.

– De första matcherna kändes det lite skakigt, men nu de senaste veckorna ser det väldigt bra ut. Vi har stött på bra motstånd och jag tycker att det har klaffat bra, säger Kjellbom.

Den första matchen spelas i Luleå Energi Arena och på andra sidan av parkettgolvet står Lettland. Ett lag som Kjellbom har stor respekt för.

– Absolut, Lettland är det tuffaste motståndet, så vi slängs in i hetluften direkt.

De fyra nationerna möter varandra två gånger vardera och ettan i gruppen går direkt vidare till EM. Tvåan i gruppen har även de en stor chans att ta sig till slutspelet då sex av sju kvaltvåor kniper en plats.

– Det är två platser och jag tycker att vi ska kunna greja en av dem två.

Förutom Kjellbom finns ännu ett bekant ansikte med i truppen i form av forwarden Tom Lidén, som de senaste säsongerna huserat i Sundsvall Dragons. En spelare som inte fått allt för många minuter under träningsmatcherna. Men Kjellbom har han lyckats imponera på.

– Han har hamnat lite längre ner i rotationen. Men jag tycker att han har sett bra ut på träningarna och gjort bra inhopp de gånger han fått chansen.

Själv är han truppens äldste spelare, vilket medför en del ansvar.

– Vi är tre som är lite äldre. Vi försöker framförallt bidra med rutin och ledaregenskaper.

In i detta EM-kval kommer Kjellbom med en av sina bästa säsonger någonsin i bagaget. Många anser att det är den bästa.

– Det ligger väl lite grann i det de säger. Jag har spelat bra, men det känns alltid lite surt när man faller på mållinjen och torskar på sjunde avgörande.

Det han pratar om är när hans klubblag Norrköping Dolphins föll mot Södertälje Kings i den sista av sju matcher i SM-finalen.

– Vi hade de lite på gaffeln, men vi gjorde för många misstag. Första matchen slängde vi bort bollen med sju sekunder kvar när vi leder med två poäng.

– Jag tycker att vi borde vunnit för att vara helt nöjd med säsongen. Min egen insats får andra bedöma, men givetvis känns det lite surt när man inte når hela vägen.

Något han däremot fick vinna var utmärkelsen som ”Årets center” i den svenska basketligan. Det priset har Kjellbom dock inte så mycket för.

– Jag har fått alla de där priserna förut; årets center, årets forward, MVP och sådant där. Det är gulden som betyder något. Vinner man så betyder de där utmärkelserna lite mer men priset i sig kan jag få eller inte få. Det bryr jag mig mindre om.

Ett kontrakt på ytterligare två år med Norrköping är nyligen påskrivet. Ett beslut som med största sannolikhet innebär att det inte blir något mer spel utanför Sveriges gränser.

– Hade det bara varit för egen del så hade jag valt att spela ute i Europa. Men nu har jag flickvän och hon har jobb och tryggheten hemma i Sverige, så det känns inte värt att sticka ut. Vi tog beslutet att jag skulle stanna hemma.

När kontraktstiden gått ut är det oklart om det finns någon mer basket att hämta ur den då 37 år gamla kroppen.

– Efter det får jag utvärdera hur jag känner mig fysiskt och hur det är med motivationen.

Finns det någon möjlighet att du återvänder hem till Dragons?

– Det är klart att det finns en chans. Men till att börja med får man se om jag spelar utöver de här två åren. Sedan får vi ta beslutet när tiden kommer.