Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kläbo vann trippeln – Halfvarsson tappade och blev tia

Avståndet försvann visserligen. Men när det väl skulle avgöras var det ändå Johannes Kläbo, 21, som var starkast. I en spurtstrid mot landsmannen Martin Johnsrud Sundby höll han undan och vann även jaktstarten. Därmed vann han samtliga tävlingar i världscuppremiären i Ruka.

Norrmannen Johannes Höstflot Kläbo, 21, hade 38,3 sekunders försprång när han gav sig ut i söndagens jaktstart. Efter drygt halva distansen av de 15 kilometerna hade en handfull åkare kört ikapp helgens gigant.

Calle Halfvarsson, som gick ut som fyra, såg till en början inte ut att orka följa den jagande gruppen, men fick en gratisbiljett in sedan tätklungan slagit av på farten.

Martin Johnsrud Sundby körde upp sig från sin tiondeplats och gjorde precis som Charlotte Kalla i föregående lopp och försökte sig på ett ryck i den sista branten. En liten lucka skapades med Alex Harvey precis bakom. Men Kläbo bet sig fast och in mot stadion var han precis bakom Sundby.

I ett upploppsdrama var det sedan den norska supertalangen som var starkast.

– Han imponerar ruskigt mycket, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Därmed vann Kläbo samtliga tävlingar under världscuppremiären i finska Ruka.

Calle Halfvarsson hade inte riktigt orken när det skulle avgöras och slutade 10,7 sekunder efter den norska segraren på en tiondeplats. Marcus Hellner blev näst bäste bästa svensk med sin 19:e plats – 51,1 sekunder efter Kläbo.

– Herrlaget har en hel del att jobba med, säger Blomquist.

MER FRÅN RUKA

(+) Calle Halfvarsson knäckt efter tiondeplatsen: "Bäcksvart"

► (+) Halfvarsson bäste svensk –hyllade norrmannen Klaebos kross: "Han är världens bästa skidåkare"

► (+) Halfvarssons dömer ut Northug: "På toppnivå har han gjort sitt"