Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klanderfria hållplatsutrop i Stockholm – varför fungerar det inte på bussarna i Sundsvall?

Jag åkte med linje 1 mot Alnö fredagen den 30 november, avgång klockan 13.30. Detta var ännu en buss där utrop av hållplats var avstängd. Framför mig sitter en synskadad som kliver av, vid samma hållplats som jag själv. Jag pratar med henne om det här, att utropen av hållplats inte fungerar. Det är hon van vid, svarar hon.

Själv åker jag ofta buss och tunnelbana i Stockholm. Där fungerar detta klanderfritt. På bussarna är det en suverän service. Man ser hela tiden ett antal hållplatser i förväg samt får kommande hållplats utropad. Men i Sundsvall är det här under all kritik. Vet inte vad som är sagt vid upphandling, men om det nu finns hållplatsutrop på bussarna borde de också fungera.

Det här är inget nytt problem, men ändå händer ingenting. Det ska enligt mig, var mycket särskilda skäl till att det inte fungerar.

Situation Sundsvall

SVAR DIREKT:

Vi är medvetna om att det finns brister i utropen på Din turs bussar. Vi jobbar för att successivt förbättra utropen ombord på bussarna och skyltarnas hållplatsinformation på bytespunkter.

Orsakerna bakom problemen med utropen är flera. Framför allt är det de olika tekniska standarderna i bussarna som behöver utvecklas och kompletteras för att leverera utrop och skyltinformation på ett bra sätt.

Som insändaren skriver är detta inget nytt problem. Vi får många välgrundade synpunkter på den bristande kvalitén på utropen.

Vi jobbar med de resurser vi har för att förbättra utrop och skyltinformationen. Vi bedömer att resenärerna kommer att se och höra en successiv förbättring av resenärsinformationen under 2019.

Det stora utvecklingssprånget för en modern och väl fungerande realtidsinformation som visar bussens position i Din tur app, ankomst- och avgångstider på hållplatsskyltar samt utrop med god hörbarhet ombord på bussarna tar vi i nästa bussupphandling som påbörjas under nästa år.

Hans Fälldin, Din tur

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också: SRF: Så kan Region Västernorrland skapa ett bra och tillgängligt samhälle för synskadade

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel