Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart färre arbetslösa än i fjol – men varslen ökar kraftigt

Varslen ökade kraftigt i november.
Men arbetslösheten i Sundsvall är fortfarande klart mindre än för ett år sedan.
Ja, och då var det högkonjunktur. Så situationen nu är inte så illa som det kan verka, påpekar Lars-Åke Larsson, arbetsförmedlingen.

I fredags hade arbetsförmedlingen i Sundsvall 6 700 sökande inskrivna.

Det är 600 färre än vid samma tid i fjol, säger Lars-Åke Larsson, biträdande arbetsområdeschef på arbetsförmedlingen.

Bland de inskrivna finns exempelvis även de som har deltidsjobb eller timanställningar, men som vill söka sig något annat.

Men även när man jämför antalet kvarstående arbetslösa i Sundsvall, så är de 383 färre nu är för ett år sedan.

Det är alltså rätt stor skillnad åt det positiva hållet, tycker Lars-Åke Larsson.

Det är till och med så att fler fick jobb under sista veckan i november i år jämfört med samma vecka förra året (92 personer mot 81).

Så det finns jobb att få och de finns i princip i alla branscher, säger Lars-Åke Larsson.

Dock finns ett par faktorer som pekar på att arbetsmarknaden kommer att bli sämre framöver. Antalet nya lediga jobb minskar, från cirka 170 i november i fjol till 118 i november i år.

Dessutom ökar varslen kraftigt. I oktober blev 257 personer i Västernorrland varslade, vilket var en fördubbling mot oktober 2007.

I november varslades 349 personer i länet, visar siffror som presenterades i går, måndag. Det ska jämföras med bara 33 varslade i november i fjol, även om det var en ovanligt låg siffra.

Men eftersom det ibland dröjer flera månader innan varslen leder till arbetslöshet så syns det ännu inte i arbetslöshetssiffrorna.

I många fall förlorar de varslade inte heller sina jobb, eftersom det hinner hända saker under tiden. Många företag varslar som en säkerhetsåtgärd, i fall de skulle behöva minska personalstyrkan framöver, menar Lars-Åke Larsson.

Även om Sundsvall och Västernorrland går mot sämre tider, så är läget inte alls lika illa som vid lågkonjunkturen 1992, menar han.

Nej, då hade vi 11 800 personer inskrivna på arbetsförmedlingen i Sundsvall. Det kan man kalla lågkonjunktur.