Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för sanering av fabriksområdet i Wifstavarvsfabriken

M-real har nu lämnat in en ansökan med förslag hur industriområdet vid Wifstavarv ska saneras.

Det finska bolaget har anlitat Swepro som i två steg genomfört markundersökningar, samt undersökningar av de övre grundvattenmagasinen och bottensedimenten i havet utanför området.

Resultaten visar att det framförallt från sågverksepoken, som pågick mellan 1852 och 1977, finns föroreningar i marken. Från 1930-talet och framåt rötbehandlades virke mot blånadssvamp och annat mögel med pentaklorfenol. I den fanns dioxin med som en förorening och som därför nu i mindre mängder återfinns på några ställen inom området. På området har det bedrivits verksamhet i mer än 200 år, vilket naturligtvis har lämnat spår som är negativa för miljön. Industriell verksamhet har bedrivits vid Wifstavarv sedan år 1789. Ursprungligen bestod området av några öar som successivt, på olika sätt och med olika fyllnadsmaterial, fyllts ut. Under åren har det funnits varvsrörelse, kolning, sågverk och samt wallboard-, massa- och papperstillverkning. År 2007 lades produktionen av finpapper ned.

Länsstyrelsen uttrycker i ett pressmeddelande från M-real att man är positiv till saneringsplanerna.