Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med flyktingar

/
  • Inom några veckor kommer omkring 200 asylsökande flyktingar att flytta in på den tidigare kriminalvårdsanstalten i Viskan
  • _ jag tyckte det blev ett bra möte med ortsbefolkningen i tisdags. Från vår sida är det viktigt att informera om de planer som finns, förklarar Tobias Brännlund, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Inom de närmaste veckorna kommer tidigare Viskananstalten att fyllas upp med asylsökande flyktingar och på tisdagskvällen informerades ortsbefolkningen om planerna.

Annons

Nu är allt klappat och klart för att ta emot flyktingar på den tidigare kriminalvårdsanstalten i Viskan. Det enda som saknas är ett tilldelningsbeslut från Migrationsverket centralt.

Det är ännu inte klart hur många asylsökande flyktingar som kommer att placeras i Viskan.

– Nej, men det är ett hårt tryck efter platser och de första flyktingarna kan komma att anlända redan om någon eller några veckor, förklarar Tobias Brännlund, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Varifrån kommer de asylsökande?

– Främst från det krigsdrabbade Syrien, men även från Somalia och Afghanistan.

På tisdagskvällen anordnade Migrationsverket ett informationsmöte om flyktingmottagandet för ortsborna - vilket skedde på den tidigare anstalten.

– Jag tyckte det var ett bra möte i positiv anda, det är från vår sida mycket viktigt att ge så mycket information som möjligt, säger Tobias Brännlund.

Flyktingmottagandet kommer att skapa arbetstillfällen. Redan i början av nästa vecka öppnar Lena Hedin ett minilivs inne på området som ska ge service till flyktingarna.

– Jag kommer att sälja snabbmat, godis och hygienartiklar och tar hem varor allt efter den efterfrågan som uppstår.

Viskananstalten öppnades 1971 med 118 platser och 61 anställda. Första september 2009 stängdes den för gott. Kriminalvårdsstyrelsen ansåg den för dyr att driva vidare eftersom det fanns så stora renoveringsbehov.

Nu öppnas den på nytt.

Den här gången för att välkomna omkring 200 flyktingar.

Mer läsning

Annons