Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med ny vd för Ostkustbanan AB: "Hon är den kraft vi behöver"

Ingela Bendrot blir ny vd för Ostkustbanan 2015 AB. Hon har bland annat erfarenhet som statssekreterare hos förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd.

Annons

– Vi är glada att vi lyckats rekrytera Ingela Bendrot. Hon har en gedigen erfarenhet av infrastrukturplanering och transportpolitik och ett väl utvecklat personligt nätverk inom såväl politik som näringsliv, säger Peder Björk, ordförande i Ostkustbanan 2015 AB och kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, i ett pressmeddelande.

Debatt: Ostkustbanan AB: Regeringen måste prioritera och agera för ett dubbelspår

Han lyfter fram det intensiva arbetet som pågår i regeringskansliet med den kommande infrastrukturpropositionen, samtidigt som Sverigeförhandlingen är inne på sin slutspurt.

– Vi har ett behov av att lyfta Nya Ostkustbanan på ett kraftfullt sätt och då är Ingela Bendrot den kraft vi behöver, säger Peder Björk.

– Konkurrensen mellan olika infrastrukturprojekt hårdnar. Det är viktigt att Nya Ostkustbanan tydligt kan visa på betydelsen av en dubbelspårig järnväg mellan Gävle och Härnösand och de positiva effekter en sådan satsning får för hela Sverige, säger Ingela Bendrot.

Läs mer: Avgörande möte för nytt dubbelspår – nu startar arbetet för snabbare tågtrafik

Ingela Bendrot var statssekreterare åren 2012-2014.

– Som statssekreterare kom jag i kontakt med många viktiga infrastrukturprojekt och kunde då tydligt se Ostkustbanans många fördelar. Jag ser verkligen fram emot att arbeta för en dubbelspårsutbyggnad mellan Gävle och Härnösand, säger hon.

Bendrot tillträder posten den 15 maj.

Ostkustbanan 2015 AB ägs av Landstinget Västernorrland, Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Nordanstig, Gävle, Hudiksvall, Söderhamn samt Region Gävleborg.

Läs mer: Två timmar från Sundsvall till Stockholm