Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med satsning på solenergi i Timrå – taken fylls av paneler

Solpaneler på flera av Timråbos hustak på Skogsvägen. Det blir verklighet efter det att styrelsen tagit beslut om att satsa på solenergi. En satsning som är den största av sitt slag i regionen.

Redan i våras startade AB Timråbo planerna på att storsatsa på solenergi. Nu blir det verklighet och hustaken på Skogsvägen 16 till 26 kommer att förses med solpaneler. Det arbetet kommer att starta snabbast möjligt.

– Vi lämnar in ansökan om bygglov i morgon och försöker komma igång så fort det bara går, säger Lotta Björklund, VD AB Timråbo.

Läs även: Timråbo har stora planer för solpaneler – blir en av de största satsningarna i Norrland

Projektet kommer att kosta cirka två miljoner kronor och med solenergianläggningen beräknar det kommunala bostadsbolaget att spara cirka 20 procent av fastigheternas elbehov.

Det var i början av veckan som styrelsen tog beslut om att gå vidare med satsningen.

– Det var en enig styrelse som tog beslutet, säger Per-Aren Olsson, styrelseordförande i AB Timråbo.

Läs också: Höga hus ska råda bot på bostadskrisen i Timrå

Efter det har det gått fort. Redan under tisdagen var företaget, PPAM Solkraft, på plats för att kontrollera objektet och nu hoppas man på snabba ryck.

– Vår målsättning är att det ska vara klart och inkört innan snön kommer, säger Lotta Björklund.

Satsningen är en del i AB Timråbos mål att sänka förbrukningen av köpt el och fjärrvärme fram till 2020. Det är också en del i företagets miljösatsning och med solenergianläggningen i bruk räknar man med att minska utsläppen av koldioxid med cirka 100 ton per år.

Solenergianläggningen på Skogsvägen är på 122 kilowatt och kommer att bli en av de största anläggningarna i regionen. Om det blir flera satsningar av liknande slag framöver vet man inte nu.

– Inte som det ser ut i dagsläget utan nu kör vi den här och utvärderar den, säger Lotta Björklund.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST Timrå på Facebook.