Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Världskänt hotell i Norrbotten till salu

Nu säljs Treehotel i Harads i Norrbotten, som lockat kändisar från hela världen. Grundaren Britta Jonsson Lindvall och hennes man Kent har checkat ut.
– Det är ett noga övervägt beslut, säger hon till Norrbottens Affärer.

Det var 2003 som ägarparet Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall startade verksamheten i Harads med ett pensionat. Några år senare föddes idén på Treehotel – ett trädhotell med specialdesignade rum byggda i träden. Första rummet stod klart 2010 och så sent som i maj 2016 presenterades planerna på det sjunde rummet i ordningen som designats av den norska arkitektbyrån Snøhetta. Sviten på 50 kvadratmeter har fått namnet The 7th Room och stod klar i december 2016.

– Vi bestämde redan när vi startade det här att när vi blir pensionärer så ska vi sälja. Nu börjar vi komma i den åldern så därför känns det här naturligt för oss, säger Kent Lindvall.

Med anledning av att paret varit inställda på en försäljning under lång tid så tycker inte Kent Lindvall att det känns svårt att lämna det som varit bakom sig.

– Det är en ganska tuff verksamhet så att jobba till man är 70 år hade man nog inte orkat.

Britta Jonsson-Lindvall blir tårögd inför tanken på sista dagen på Treehotel, men hon säger:

– Jag kommer att åka bort ett tag och hälsa på barnbarnen.

Britta Jonsson Lindvall vet inte vad hon ska ägna sig åt framöver.

– Ett problem är att jag är så nyfiken på gästerna och jag kommer att hälsa på, men jag måste börja trampa nya stigar. Det finns fler projekt i livet, säger hon till Norrbottens Affärer.

I dag har de 17 anställda och kändisar från världens alla hörn har bott här, bland annat Elijah Wood från Sagan om ringen och Justin Bieber.

Läs också: Blev rikskänd efter besök av världsstjärna – nu stänger restaurangen i Sundsvall

Paret menar att de inte riktigt förstår hur de har gjort för att göra Treehotel till ett så starkt varumärke ute i världen. Och även om det varit roligt att träffa kändisar, så menar Britta att alla som bott hos dem är vip.

Treehotel har också varit ett sätt för Britta och Kent att göra något för bygden.

– Vi har alltid jobbat för byn. Redan när vi började med det här projektet visste vi att pensionen inte var många år bort och därför hade vi bråttom att bygga upp det, men tanken har aldrig varit att bita sig fast. Herregud vad mycket jag har lärt mig på den här resan. Det känns naturligt att sluta nu, säger Britta Jonsson Lindvall till Norrbottens Affärer.

Britta Jonsson Lindvall och Kent Lindvall är majoritetsägare i hotellet. Nu ska dock hotellet säljas – och den processen pågår. När Britta slutar går Mia Hogane in som verksamhetsansvarig och styrelseordföranden Britta Stoltz-Lundström går in som vd.

Läs också: Hon är Elijah Woods hemliga resesällskap – och därför besökte paret Sundsvall

Kent Lindvall ser framför sig två olika typer av köpare.

– Det kan till exempel vara ett svenskt par som vill satsa på det här och driva det som ett familjeföretag, alternativt en utländsk köpare/investerare som ser att varumärket är så pass starkt att konceptet går att utveckla och bygga på fler ställen i världen.

Vad har varit roligast med jobbet?

– Att få träffa alla dessa intressanta och spännande människor som kommer från hela världen och som blir fascinerade och tycker att det här stället är fantastiskt.

Elin Olsson, Stellan Maki/Norrbottens-Kuriren