Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken: 2016 blir det hjälmtvång för skoterförare

Efter flera års diskussion står det klart. Det blir hjälmtvång för terrängskoter från årsskiftet, rapporterar Piteå tidningen.
Erik Nyqvist, skoterförare från Njurunda, tycker att beslutet är bra.
– Det är bara dumt att åka utan, säger han.

I fredags lämnade regeringen beslutet till Transportstyrelsen efter många års diskussion. Det blir hjälmtvång för terrängskoter från årsskiftet. En terrängskoter kan vara både snöskoter och terränghjuling (fyrhjuling).

37 procent av de som omkommer i samband med skoterolyckor gör det till följd av skallskador. Det visar en undersökning som gjordes vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå på uppdrag av nationella snöskoterrådet.

Erik Nyqvist från Njurrunda är 17 år och kör mycket skoter på fritiden. Han säger att bland ungdomarna är det redan vedertaget att man har hjälm på sig när man kör.

– I mina kretsar så åker alla med hjälm, då kan man köra mycket hårdare. Det är bara gamla gubbar som kör utan när de ska typ fiska, säger han.

Erik Nyqvist ser inget negativt med beslutet om hjälmtvång.

– Det är bara dumt att åka utan. Jag menar om man kör i 80 kilometer i timmen, kör in i en isklump och flyger av skotern då är man rätt körd utan hjälm, säger han.

Och det är just det som är skälet till att beslutet har tagits – att mildra de allvarliga skadorna på förare och passagerare vid färd med terrängskoter.