Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken till vindkraft på Klevberget – men politikerna inte eniga om beslutet

Planerna på vindkraft på Klevberget söder om Fränsta har fått klartecken från Ånge kommun. Ett beslut som inte togs i enighet.

Det var vid kommunfullmäktiges februarimöte som tillståndsansökan gällande en vindkraftspark på Klevberget bestående av max 35 vindkraftverk var uppe till behandling. En ansökan som sökande Klevvind AB bara en vecka tidigare hade kompletterat med ett skriftligt löfte om så kallad "bygdepeng" från och med det datum vindkraftverken är i bruk.

– Bygdepengens storlek kommer att följa branschprisindex och kommer att hanteras och återföras till organisationer inom före detta Torps socken, förkunnade Christina Rylander Bergqvist, som satt löftet på pränt på uppdrag av markägarna inom projektet.

Läs också: Vindkraftsansökan inlämnad för Klevberget

Kommunfullmäktige beslutade också att säga ja till ansökan, men det var inte ett enhälligt beslut. Dan Thornberg (KD) och samtliga SD-ledamöter reserverade sig, liksom den för stunden politiskt vilde Erik Thunefors, som efter det sagt sig vara på väg över till just Sverigedemokraterna.

Läs också: Ser en framtid inom SD

Förutom Klevberget så är också två andra projekt aktuella för tillståndsprövning, Stockåsbodarna och Bäråsen. I det förstnämnda fallet har dock kommunstyrelsen ställt krav på Eolus vind AB att först hålla samrådsmöte med boende i Nordanede, och för Nordisk vindkrafts projekt på Bäråsen vill man först se bygg- och miljönämndens yttrande innan beslut.

Läs också: Positiva till vindkraft på Bäråsen

I en tidigare upplaga av texten så hade Dan Thornbergs namn fallit bort bland de som reserverade sig. Detta är korrigerat i nuvarande text.