Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klass 2-varning – så här förbereder du dig

 
Väderkaos i november
Visa alla artiklar

På torsdag drar ett område med ymnigt snöfall och frisk sydostlig vind in över Västernorrland. SMHI har utfärdat klass 2-varningar på flera håll.

TV: Det här innebär en klass 2-varning – metereologen berättar

Risken finns att det kan bli långa strömavbrott, och då är det viktigt att vara förberedd. Mest grundläggande är att se till att det finns vatten, värme och mat tillgängligt.

Läs mer här: Extrema snömängder – följ läget i trafiken här i vår direktrapportering

Några handfasta tips:

► Följa läget via ST.nu eller Allehanda.se samt P4.

► Om du har en power bank kan det vara läge att ladda den för att ha lite extra tid med mobilen om strömmen är borta länge.

► Ha reservbelysning hemma i form av ficklampor, stearinljus, värmeljus och tändstickor.

► Det är bra att ha filtar, sovsäckar och varma kläder tillgängliga, om huset blir utkylt.

► Mat som kan förvaras utan kyla och tillagas utan upphettning är bra att ha hemma om det blir strömavbrott. Tänk också på att det kan vara bra att hälla upp lite vatten i ett par flaskor eller liknande.

► Skulle det bli ett långt strömavbrott kan man också stänga ner delar av sitt hus till exempel, eller vistas hela familjen i ett rum för att hålla värmen.

► Ta gärna lite extra ansvar för sina medmänniskors. Fundera på om farmor eller morfar klarar sig om det blir strömavbrott, har hen vatten, mat och värme? Kolla gärna läget en gång extra.

Källa: Härnösand energi och miljö