Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klass 7b på Ala skola: Vi vill ha mer idrott på schemat – har barn inte rätt att må bra?

Att idrott är viktigt vet de flesta redan om. Enligt Folkhälsomyndigheten bör man röra på sig minst 30 minuter varje dag. Det många däremot kanske inte vet om är att en stor del av ungdomarna sitter stilla väldigt mycket på sin fritid. Det betyder att de behöver röra på sig mer på skoltid. På Ala skola har vi idrott 120 minuter i veckan, och då ingår duschtiden i det, vilket innebär att vi i praktiken rör på oss cirka 100 minuter i veckan på skoltid.

Det tycker vi i klass 7b är alldeles för lite. Därför har vi gått ut till resten av skolan och gjort en undersökning där vi frågade om eleverna vill ha mer idrott på skolan. 136 elever deltog i studien, 100 av dem vill ha mer idrott, vilket motsvarar 73,5 procent.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi hoppas med detta inlägg att vi kan få mer idrottsundervisning i skolan. Att idrotta är bra för hälsan, man får bättre immunförsvar och det är även bra för det psykiska välmåendet, enligt folkhälsomyndigheten. Tycker ni inte att barnen har rätt att må bra? Vi tror att många skulle må betydligt mycket bättre om de rörde på sig mer. Inte nog med det, forskning visar även att skolresultaten höjs. Enligt forskare på Lunds universitet höjdes pojkarnas studieresultat med sju procentenheter när man införde idrott varje dag på schemat, trots att de då fick mindre undervisningstid i andra ämnen. Högre betyg leder till att fler kommer in på den gymnasieutbildning de söker till, vilket i sin tur kan leda till att de får det jobb de vill ha i framtiden.

Vi upplever att många elever har svårt att koncentrera sig i skolan, vilket betyder att det blir dålig arbetsro för samtliga. Om vi fick röra på oss mer skulle vi göra av med mer energi, vilket skulle göra att vi inte hade lika mycket spring i benen på lektionstid. Detta skulle gynna alla elever, inte bara de som har svårt med koncentrationen.

Vi tycker att idrott är ett roligt ämne och enligt våra erfarenheter brukar psykologer säga att fysisk aktivitet lindrar depressioner. I dagens samhälle är det många som mår dåligt av olika anledningar, och det skulle kanske hjälpa en del av dem om de fick röra på sig mer. Vi tycker att Skolverket ska ta sitt ansvar och införa mer idrott i timplanen, men tills det händer kan rektorerna ute på skolorna satsa resurser och tid så att vi kan ha mer idrott på schemat. Som det ser ut nu skulle man lätt kunna lägga in en idrottslektion till på schemat, då vi har väldigt långa raster vissa dagar, men på längre sikt borde man kunna omfördela tiden mellan ämnena så att en större andel tid läggs till idrotten. Det har ju som vi nämnde ovan fungerat bra på andra skolor.

Ge oss mer idrott, och på så vis en bättre framtid.

Klass 7b, Ala skola

Läs även:

Det är de öppna duscharna som är problemet – sätt dig in i elevernas situation

Hjärnstark med skolidrott – hoppas på satsning för Sundsvalls elever

Förälder: Poängen med idrott är att få tävla – vilket lag vinner när fotbollsfinalen i Lilla VM avgörs via lottning?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel