Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassisk idrottsförening nära konkurs – polisanmäler efter pengafiffel

Det är turbulent i HIF Kämparna. Det bidrag som föreningen fått till ett alpint skidskoleprojekt för funktionshindrade ska ha använts till fel ändamål. De ansvariga har polisanmälts av föreningen, som nu riskerar konkurs.
– Hela föreningen åt helsike, säger ordförande Hans Lambertsson.

Annons

I 46 år har HIF Kämparna bedrivit idrottsverksamhet för funktionshindrade i Sundsvall med omnejd.

I fjol inleddes ett treårigt projekt med syftet att bygga upp en funktionell alpin skidskola och utbilda ledare, vilket var en närmast unik satsning i Sverige. Föreningen sökte stöd och beviljades totalt 3,9 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden, fördelat över tre år. Även Sundsvalls kommun gick in som medfinansiär.

Nu kan Kämparna vara på väg att upplösas efter en intern skandal.

Problemen började efter att projektstödet kommit in. Enligt ordförande Hans Lambertsson har personerna som jobbat med projektet använt pengarna till annat.

– Det har varit mycket dribbel med pengar hit och dit. Just nu är det mycket turbulens i föreningen och vi riskerar att sättas i konkurs på grund av det här, säger han, utan att vilja gå in på några detaljer.

– Vi har polisanmält de här personerna och inväntar nu polisens utredning.

Skidskoleprojektet har i stället tagits över av Västernorrlands idrottsförbund, som ska driva det vidare under resterande två år.

– Efter ett styrelsemöte i augusti frågade Kämparna oss om vi ville bli projektägare för år två och tre. Vi tog kontakt med Arvsfonden som var positivt inställd. Det enda vi vill förändra med projektet är att vi ska försöka få lite mer spridning i Västernorrland så att fler kan ta del av det, säger förbundets ordförande Mats Hamberg.

Vad är er bild av det som har hänt i Kämparna?

– Vi lägger inget krut på det som har varit och har inga kommentarer till det. Men det skulle vara väldigt olyckligt om Kämparna tvingas lägga ner. Det är en oerhört viktig förening för funktionshindrade i området.

Hans Lambertsson beskriver det som att klubbens namn dragits i smutsen och att det i slutändan slår hårdast mot de aktiva.

– Det känns fruktansvärt, och det är väldigt synd på en sådan fin förening. Det här drabbar så klart de handikappade och det är hemskt för dem. En stor del av deras liv kretsar kring det här.

Nu planerar han att lämna sitt uppdrag i Kämparna.

– Jag är snart inte ordförande längre. Det här blev för mycket. Sedan får vi se om det kanske går att starta upp något nytt igen efter att det här har lagt sig.