Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassisk premiär för Charlotte Kalla

I världscuppremiären i fri stil i Gällivare förra helgen knockade hon konkurrenterna.
I milloppet i finländska Kuusamo på söndag får Charlotte Kalla ett kvitto på om formen är lika bra i klassisk stil.

– Jag har jobbat hårt med tekniken i klassisk stil inför den här säsongen, och jag hoppas att detaljerna ska sitta på söndag, säger 21-åringen från Tärendö till TT.

Fristilsåkningen är självklar för skidstjärnan. I klassisk stil har hon varit ojämn. Hennes bästa placering i klassisk stil i ett världscuplopp är nia, i Kuusamo för ett år sedan.

Detaljer som hon nu finslipat är till exempel tajmingen när det gäller att trycka till utan att det blir släpp med den skida som ska ge fäste för frånskjut.

Charlotte Kalla har inte satt upp någon placering som mål i söndagens lopp.

– Jag hoppas att jag hittar en bra känsla, och att jag kan åka stort och avslappnat, säger hon.

– När det väl stämmer kan jag åka fort. I Tour de Ski kom jag tvåa på en etapp i klassisk stil. Så man kan inte säga att jag är dålig, även om jag inte är bäst.

Längdskidåkarnas förbundskapten Joakim Abrahamsson tror att Kalla kan göra ett bra lopp i Kuusamo.

– Jag tror att det minst blir en topp tio-placering, men det kan också bli en plats på pallen för henne. Jag är spänd av förväntan, säger han.

Charlotte Kalla gillar de tuffa banorna i Kuusamo.

– Det är fina banor med långa rejäla stigningar. Jag kommer säkert att hinna bli rejält trött, säger hon.

På lördagen körs sprinttävlingar i Kuusamo, men Charlotte Kalla avstår.

– Det är så många tävlingar under säsongen. Jag ska stå och heja på de andra svenskarna i stället. Det kan nog vara nyttigt för mig, för då väcks nog tävlingsdjävulen i mig ännu mer till på söndag.

Efter världscupsegern i Gällivare åkte Charlotte Kalla hem till Tärendö.

– Det kan vara skönt att få skärma av sig i Tärendö. Jag tränade dubbla pass ett par dagar, och passade på att träffa farmor, farfar och kompisar, säger hon.

Charlotte Kallas stjärnstatus gör att hon blir igenkänd vart hon går.

När TT intervjuar henne i Kuusamo på fredagseftermiddagen i en hotellrestaurang kommer plötsligt två turister fram och ber att få fotografera henne. 21-åringen ger tillstånd, och turisternas kamera blixtrar ett par gånger.

– Det känns lite konstigt, säger Charlotte Kalla efteråt.

Joakim Abrahamsson konstaterar att intresset för skidåkning fått en rejäl skjuts i Sverige efter Charlotte Kallas och Marcus Hellners världscupsegrar i Gällivare.

– Det är kul att se hur längdskidåkningen berör människor. Det är häftigt, säger Joakim Abrahamsson.