Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassisk rytm & blues i modern tappning

På måndagskvällen spelade Jakob Norgrens Big Band Splash med Sven Zetterberg och Knock-out Greg på Jazzklubben i Sundsvall.

En gång i tiden när bluesmusiken etablerades framfördes den vanligtvis med en ensamsångare till eget gitarrackompanjemang. Men som allting här i världen utvecklades även bluesen och på 40-talet tog den en ny inriktning. Stilen elektrifierades och de akustiska gitarrerna byttes mot elförstärkta.

Pionjärerna bakom omställningen var bland andra T-Bone Walker och B. B. King. De utvecklade gitarrspelet och uttrycksformen på ett revolutionerande sätt och blev samtidigt inspirationskällor till andra bluessångare och sedermera även gitarrister inom popmusiken. Även Louis Jordan och Ray Charles har starkt bidragit till utvecklingen. De var också bland de första att spela med större ensembler med blåssektioner vilket gav bluesen en speciell karaktär.

Måndagskvällens gäster, 11-mannabandet Big Band Splash, hade botaniserat djupt hos pionjärerna och dressat om deras koncept i en modern kostymering. Deras rytm & blues hade en påtagligt jazzig prägel. Vilket märktes väl med det spänstiga trumspelet som oftast i bluessammanhang kan kännas statiskt. Men de bjöd också på låtar från soul- och gospelvärlden. Sångaren Knock-Out Greg var en ny positiv bekantskap. Han kunde sin bluesläxa utan och innan. Kapellmästare Jakob Norgren, barytonsax, hade skrivit luftiga arrangemang med härliga ensembleklanger. Solistiskt stack trumpetaren Jonte Bentlöv ut mest.

I andra set klev vår främste bluesartist Sven Zetterberg in i handlingen. Sedan 90-talet har han skrivit och tolkat blues som det verkligen svänger om. Redan i öppningsnumret visade han sin eminenta klass. Han är en härlig sångare, munspelare och gitarrist med feeling som tolkar bluesen på ett traditionellt sätt. Men han lyckas också doppa bluesen i en fin svag strömning av soulen på sitt högst personliga sätt. Den här kvällen var lilla julafton för alla bluesvänner.