Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassisk tävling siktar mot nya höjder: 1 000 åkare i Södra berget runt

Läget i längdskidspåren ljusnar med snön.
Och Ingrid Wiklander-Nylander på arrangörsklubben SOK ser lika ljust på möjligheterna till ett uppsving för Södra berget runt som är en del av Sundsvalls Klassikern.
– Jag ser det här som en nystart, säger hon.

Annons

Den 6 februari är det dags för Södra berget runt – motionsloppet på skidor som ingår som en av fyra olika grenar i Sundsvalls Klassikern. Motionsloppet har varit med sedan Sundsvalls Klassikern startade och som nu, efter tre år på försök, går in i skarpt läge.

– På så vis börjar vi ju på riktigt nu och jag skulle verkligen önska att det kommer fler motionärer. Jag tycker att man ska se det här som en rolig utmaning och inte bara som en tävling. Man kan anmäla ett lag från sin arbetsplats, åka i sin egen takt och sedan fika efteråt och ha det trevligt. Anmäler man sig så blir det ju också av att man kommer ut och åker, säger Ingrid Wiklander-Nylander.

Under det första klassikeråret, 2013, startade 300 skidåkare i Södra berget runt, berättar hon. Ifjol stod 500 på startlinjen nedanför Sidsjö Hotell och Konferens i de fyra olika klasserna. Trots att vädrets makter sedan dess inte varit milda mot skidsporten i regionen så har det skett en positiv utveckling i startleden. När det nu både snöar och är kallt så får det Ingrid Wiklander-Nylander och SOK att sikta ännu högre.

– Med tanke på att det är 5 000 tjejer som springer Vårruset varje år så tycker jag ändå att vi borde kunna komma upp i 1 000 tjejer och killar som åker det här loppet, säger hon.

Samtidigt startar tävlingssäsongen för alla motionärer i längspåren på riktigt under den innevarande helgen. Ica-loppet i Matfors är först ut den 16 januari och även där går det för åkarna på 40 kilometersdistansen att skaffa sig en seedningsgrundande tid inför Vasaloppet. Nästa söndag, den 24 januari, är det dags för Alnörännet. Den 6 februari avgörs Södra berget runt. Enligt Ingrid Wiklander-Nylander tyder det mesta att det blir samma bansträckningar som ifjol.