Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiskt bakslag för Kalla

Efter premiärsegern i Gällivare har skidåkningen gått i baklås för Charlotte Kalla.
24:e plats i det klassiska milloppet i Davos på lördagen var en missräkning – och tvåminutersavståndet till den suveräna finländskan Virpi Kuitunen en tankeställare.

Charlotte Kalla visade inte ens upp den sedvanliga tillbakahållna ilskan och besvikelsen i målfållan i Davos som hon brukar göra efter ett misslyckat lopp. Mer förvåning.

För det gick inte att hitta en förklaring till att det gick så dåligt.

Inte nog med att toppåkarna distanserade henne med 1,5–två minuter. Dessutom var hon nästan 40 sekunder efter Anna Haag, elva och dagens svenska glädjeämne på damsidan, som hon normalt ska åka jämnt med i klassiskt.

Kalla hade hoppats att åtminstone placera sig bättre än den 15:e plats hon kom på i Kuusamo för två veckor sedan. Men nu liksom då var hon inte alls med i den klassiska matchen. Norskan Kristian Störmer Steira, till slut femma, var i kapp strax före varvningen och snart hade även tvåan Aino Kaisa Saarinen, världscupledaren från Finland, hämtat in enminutsavståndet.

– Man vill ju gärna ha ett svar. Men jag vet inte vad det var. Kroppen var segare hela tiden nu, jag kunde inte hänga på Steira när hon kom, sade Kalla.

Med bara två veckor kvar till Tour de Ski – säsongens andra stora mål efter VM – är den svenska skiddrottningen långt från den form som bar henne till segern och det stora genombrottet förra vintern.

Men någon oro säger man sig inte känna i Kallalägret.

– Orolig är jag inte, men man hade ju hoppas på att kunna vara med högre upp, sade Kalla.

– Hon har legat med hyfsat tryck i träningen, så det går att spetsa upp det här, sade förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

Och så mycket tid till att hitta tourformen finns inte.

– Det man kan göra är att addera några flera fartpass dagarna före jul. Det är det vi har att spela på, sade Abrahamsson.

Anna Haag har däremot en stigande formkurva. 15–13–11 är hennes världscupresultat hittills.

– Skönt att få åka ett bra lopp med tanke på skidloppet i Kuusamo, sade Moratjejen.

– Men det var jävulskt jobbigt. Vi har tränat hårt den senaste tiden och banan var mycket tuffare än i fjol. Jag hade hoppats på en topp 10-plats, men det får man ta när formen är bättre.

Britta Norgren startade också optimistiskt, men föll genom fältet på slutet och slutade 41:a, 2.46 efter. Sara Lindborg blev 31:a och missade världscuppoäng med tre sekunder.